Page 16 - Manual – Grill G21 – Oregon Montana
P. 16
UHAŠENÍ OHNĚ A ODSTRANĚNÍ POPELU
Hašení ohně
Nejlepší způsob je nechat oheň samovolně vyhasnout.
Odstraňování popela
Popel může zůstat velmi horký po dlouhou dobu, někdy i několik dní. Proto jej vždy dávejte do
prázdného pozinkovaného kbelíku a před likvidací jej přelijte vodou, aby byl popel zcela zakrytý.
Teprve poté popel vyhoďte do běžné popelnice.
TIPY PRO ÚDRŽBU
Varná deska
Varná deska je vyrobena z oceli a bude korodovat, pokud se do ní nezapeče olej. Jakmile je olej
řádně zapečen, dojde pouze k mírné korozi. Pokud gril delší dobu nepoužíváte, doporučujeme
desku každých 15–30 dní ošetřit olejem. Protože ošetření studené varné desky olejem není snadné,
je efektivnější použít rozprašovací láhev a jemný hadřík. Množství koroze velmi závisí na klimatu.
Slaný, vlhký vzduch je samozřejmě mnohem horší než vzduch suchý.
Pokud gril používáte hodně, na varné desce se vytvoří hladká vrstva karbonových zbytků, díky
čemuž bude její používání mimořádně hladké a pohodlné. Čas od času se může tato vrstva sem
tam odtrhnout. Když si všimnete, že se na některých místech odštípává, jednoduše odštěpky
seškrábněte špachtlí a natřete novým olejem. Vrstva uhlíkových zbytků se tímto způsobem
postupně sama obnoví.
Základna
Během vaření se na základně mohou objevit olejové skvrny. Tyto skvrny nelze ze základny z corten
oceli smýt. Celou základnu z cortenové oceli je však možné ošetřit olejem pomocí kuchyňské
utěrky. Taková úprava způsobí, že celá základna bude tmavší a olejové skvrny nebudou vidět.
Černé grily
Černě lakované grily vyžadují více údržby než corten grily a i přes kvalitní lak jsou náchylnější
k poškrábání a poškození. Poškrábaný povrch lze opravit pomocí žáruvzdorné ochranné černé
barvy ve spreji.
Popelník
Když gril nepoužíváte a není-li varná deska zakrytá, může se popelník naplnit dešťovou vodou.
Pokud se tak stane, je třeba jej před dalším použitím grilu vyprázdnit.