Page 15 - Manual – Grill G21 – Oregon Montana
P. 15
První použití
První rozdělání ohně
Je důležité zapálit malý oheň zhruba na 30 minut, aby se varná deska správně usadila. Během
výroby byl střed desky lehce stlačen. Dbejte, aby byl oheň opravdu malý, v opačném případě se
deska může ohnout až příliš.
Jaký olej použít
Při běžném použití je nejlepší použít rostlinný olej. První 2–3 použití grilu ale doporučujeme olivový
olej, který má nižší bod zakouření a pomůže varné desce získat pěkný hnědo-černý odstín.
Po několika prvních použitích můžete začít používat oleje s vyšším bodem zakouření, jako je
slunečnicový olej.
Čas potřebný k zahřátí varné desky
Venkovní teplota je důležitým faktorem pro dobu potřebnou ke správnému zahřátí varné desky.
Tato doba se může pohybovat od 25–30 minut na jaře a v létě do 45–60 minut na podzim a v zimě.
Varná deska má tloušťku 10 mm, takže ke správnému zahřátí desky je třeba opravdu pořádný
oheň.
Odstranění původní vrstvy z výroby z varné desky
Jakmile je varná deska opravdu dobře nahřátá, pokapejte ji olivovým olejem a rozetřete jej
kuchyňskou utěrkou. Olivový olej se smísí s továrním olejem a umožní jeho snadné odstranění.
Pokud se olivový olej nalije na desku, která není řádně zahřátá, uvolní se lepkavá černá hmota,
kterou nelze snadno odstranit. 2–3x pokapejte desku olivovým olejem, poté vzniklou vrstvu na
desce seškrábněte stěrkou. Varná deska je čistá a připravená k použití, jakmile z ní začne slézat
pouze béžová hmota. Ještě jednou ji pokapejte olivovým olejem, rozprostřete a můžete začít vařit.
Udržování ohně
V závislosti na povětrnostních podmínkách a venkovní teplotě dosáhne varná deska teploty
kolem 300 °C na vnitřním okraji a kolem 200 °C na vnějším okraji. Chcete-li tak učinit, vytvořte
oheň pomocí výše uvedené metody dřevěného srubu. Jakmile dřevo správně hoří, rozložte žhavé
uhlíky pod okraje varné desky a doprostřed přidejte nové dřevo kůrou nahoru. Proces opakujte po
celou dobu grilování. Pokud fouká vítr, bude varná deska nejžhavější ve směru větru. Můžete to
kompenzovat zatlačením více žhavých uhlíků opačným směrem.