Page 18 - Manual – Vacuum sealer G21 – Nefrit
P. 18
Vakuování a bezpečnost jídla
Vakuování prodlužuje životnost potravin díky odsátí většiny vzduchu v balení a předchází průniku
vzduchu do již zavakuovaných potravin, čímž dochází k redukci oxidace. Vakuování pomáhá
zachovat chuť a celkovou kvalitu potravin. Pomáhá také zpomalit růst aerobních mikroorganismů,
které můžou za určitých podmínek vést k problémům:
• Plíseň – plíseň nemůže růst v prostředí, kde je nedostatek kyslíku; vakuování ji tudíž prakticky
úplně zneškodňuje.
• Kvašení – následkem fermentace, která se dá poznat podle vůně a chuti. Kvasnice potřebují
vodu, cukr a průměrnou teplotu, aby rostly. Mohou ovšem přežít s i bez vzduchu. Zpomalení
procesu kvašení vyžaduje uskladnění potravin v lednici, zamražení jej naprosto zastaví.
• Bakterie – následkem je nepříjemný zápach, změna barvy a/nebo měkká či slizká textura.
Za správných podmínek se mohou určité druhy bakterií rozmnožovat i bez přístupu vzduchu
a nelze je poznat podle vůně či chuti.
Stejně jako u jiných nádob, ve kterých skladujeme jídlo, i u vakuovaných potravin je třeba před
konzumací zkontrolovat, zda nedošlo k jejich znehodnocení.
Abyste potraviny bezpečně uchovali, je důležité udržet nízké teploty. Růst mikroorganismů značně
snížíte při teplotách 4 °C a méně. Rychle se kazící potraviny proto vždy po vakuování zamrazte.
Je důležité mít na paměti, že vakuování potravin nezabraňuje jejich kažení se. Dochází pouze ke
zpomalení změny kvality.
Upozornění: vakuování není náhražkou uchovávání potravin v lednici či v mrazáku.
Pokyny pro přípravu
Tip: Zeleninu před vakuováním blanšírujte. To zastavuje činnost enzymů v potravinách, kvůli
kterým dochází ke ztrátě chuti, barvy a textury zeleniny.
Blanšírování: zeleninu spařte v horké vodě, poté ji ochlaďte. Díky krátkodobému působení zvýšené
teploty zůstanou v potravinách zachovány vitamíny, chuť i barva, ale zničí se mikroorganismy,
které by mohly při následné konzervaci způsobit jejich zkažení.
Před vakuováním blanšírovanou zeleninu osušte. Potraviny jako brokolice, zelí, květák nebo
kapusta musí být po vakuování uskladněny v mrazáku.
Mějte na paměti, že ne všechny druhy potravin jsou vhodné pro vakuování. Nevakuujte například
česnek či houby. Tyto potraviny mohou po vakuování projít chemickou reakcí a být tak zdraví
škodlivé v případě konzumace.
Vakuovačka Nefrit je určena pro vakuování suchých potravin. Mokré či vlhké potraviny (například
maso nebo zeleninu) nejprve důkladně osušte, doporučujeme i jejich zamrazení. Tím předejdete
sání vody z potravin, které by mohlo narušit svaření sáčku nebo poškodit vakuovačku (v případě,
že by se tekutina dostala do vakuovacího obvodu).
Pro marinování je ideální vakuovací dóza s hadičkou (dokoupitelné příslušenství).