Page 25 - Manual – Juicer G21 – Gracioso
P. 25
Rady na výběr surovin
1. Vyberte čerstvé ovoce a zeleninu, které obsahuje více šťávy, správné suroviny jako např.
jablko, hruška, hroznové víno, meloun, stonky celeru, mrkev, špenát, řepa.
2. Odstraňte silnou kůru ze surovin jako je např. meloun, řepa. Odstraňte všechny pecky např. z
broskví a meruněk.
3. Pro přípravu jablečné šťávy použijte pouze tvrdá jablka. Nepoužívejte přezrálá a moučná jablka.
4. Čerstvé jablko může po pár minutách zhnědnout, což je běžná oxidace. Přidáním pár kapek
citronové šťávy oxidaci zpomalíte.
5. V odšťavňovači můžete odšťavňovat i listy a stonky (např. celeru, salátu).
6. Suroviny s větším množstvím dužiny jako jsou jahody, rajčata, ananas, kiwi, pomeranč
prosíme, odšťavňujte se surovinami obsahujícími více šťávy, nejdříve odšťavňujte měkké suroviny
a poté tvrdé.
7. V odšťavňovači nemohou být zpracovávány suroviny obsahující škrob jako banán, papája,
avokádo, fíky a mango. Tyto suroviny zpracujte v mixéru nebo v kuchyňském robotu.
8. Zde jsou uvedeny výživové složky pro běžné suroviny:
Ovoce/zelenina Hlavní živiny (kcal) na 200g surovin
Jablko Vláknina, vitamin B1, kalium 108
Hruška Vláknina , vitamin B2 100
Broskev Vláknina , kalium 102
Kiwi Vláknina , vitamin A, B1, C, vápník, kalium 122
Meruňka Vláknina , vitamin A, vápník, kalium 76
Pomeranč Vitamin A, B1, C, vápník, kalium 102
Hroznové víno Vitamin C, kalium 88
Ananas Vláknina , vitamin C, vápník, kalium 88
Tropické ovoce Vitamin C, kalium 84
Vodní meloun Vitamin A 52
Hami meloun Vitamin A, C, kalium 68
Moruše Vláknina, vápník, vitamin B2 114
Meloun Vitamin C, kalium 54
řepa Vláknina, vitamin A, B1, B2, C, vápník, kalium, železo 44
Rajče Vitamin A, C, kalium, vápník 40
Jahody Vláknina, vitamin C, vápník, kalium, železo 64
Zelí Vláknina, vitamin A, C, vápník, kalium 48
Mrkev Vláknina, vitamin A, C, vápník, kalium, železo 78
Celer Vláknina, vitamin B2, A, C, vápník, kalium, 34
Okurka Vitamin A, vápník, kalium 60
Špenát Vláknina, vitamin B2, A, C, vápník, kalium, železo 56
Hořká tykev Vláknina, vitamin A, C, vápník, kalium 44
Jamajský pepř Vláknina, vitamin A, C, vápník, kalium 50
Brokolice Vláknina, vitamin A, C, B1, vápník, železo 72