Sušení ovoce zeleniny, bylinek i
hub
Otázkou uchování potravin se lidé zabývají již
odedávna. Dodnes nejpoužívanější metodou je sušení ovoce,
zeleniny, ořechů, luštěnin, hub, masa, kůží, ale také bylinek. Jedná se
o nejzdravější způsob uchování. V minulosti se potraviny sušily
většinou v troubě, na topení nebo jen na vzduchu. Všichni si jistě
vzpomínáme na sušení hub na novinách, které byly po celém bytě. Mnohem
jednodušším a efektivnějším způsobem je sušení pomocí šušičky na ovoce.
Proč sušit?
V posledních letech zažívá sušení velký návrat. Souvisí to s trendem zdravé výživy. Sušené potraviny si zachovávají
vysoký obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků (až 80 % z původního
množství), a to vše bez použití chemických látek. U konzervované ovoce je to pouze 20 - 30% a zmraženého
40 - 60% živin.
Potraviny
se sušením také konzervují čímž se výrazně prodlužuje jejich
trvanlivost.
|
|
Definice sušení
Snížením vlhkosti potravin pod
určitou mez se sníží osmotický tlak buněčných tkání natolik, že se
zastaví enzymatické a chemické pochody v těchto tkáních. (Groda a
Pawlica, 2005)
Zachování nutričních
hodnot a chuti
Sušené ovoce (bakálie) je, stejně tak jako to čerstvé, významným zdrojem vitamínů
a minerálních látek. Můžeme zmínit například vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B5 a
dále minerály jako mangan, měď, sodík, draslík, vápník, železo, hořčík,
fosfor, apod.
Při sušení ztrácí ovoce až 88% množství obsažené vody, díky čemuž má
výraznější chuť oproti ovoci čerstvému. Zároveň dochází při dehydrataci ovoce
ke ztrátě vitamínu C. Budete-li sušit v RAW kvalitě, tzn. při teplotě nepřevyšující teplotu 42°C, bude ztráta vitamínu C podstatně nižší.
Základní myšlenka sušení ovoce vychází z principu
snížování obsahu vody, zmírnění možnosti růstu mikroorganizmů, a zachování maxima vitamínů a minerálních látek.
Doporučený energetický příjem, bílkoviny, sacharidy a tuky pro muže a ženu (orientační)
|
Muž (váha 100Kg) |
Žena (70kg) |
Denní přísun pro |
Energetický příjem |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Energetický příjem |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
udržení hmotnosti |
10.500kJ |
200g |
330g |
35g |
9.000kJ |
192g |
262g |
29g |
snížení hmotnosti |
7.200kJ |
150g |
210g |
26g |
3.300kJ |
62g |
96g |
15g |
Obsah energetické hodnoty, bílkovin, sacharidů v čerstvém a sušeném ovoci
|
Čerstvé ovoce
|
Sušené ovoce
|
|
KJ
|
Kcal
|
Bílkoviny
|
Sacharidy
|
Tuky
|
KJ
|
Kcal
|
Bílkoviny
|
Sacharidy
|
Tuky
|
Ananas |
192
|
47
|
0,4
|
9,8
|
0
|
1200
|
292,6
|
3,6
|
55
|
1,2
|
Banán |
206,6
|
49,3
|
0,6
|
11,6
|
0
|
1350
|
329,2
|
4,5
|
74
|
0,7
|
Hruška |
270,6
|
66
|
0,5
|
14
|
0,3
|
1041
|
254
|
4,2
|
57,7
|
0,4
|
Jablko |
254,2
|
62
|
0,4
|
14
|
0
|
1250
|
304,8
|
1,4
|
69,5
|
1,3
|
Jahody |
150
|
36
|
1
|
8
|
0
|
1030
|
251,2
|
1,7
|
54
|
0
|
Kiwi |
205
|
50
|
1
|
9
|
0
|
1000
|
243,9
|
6
|
51
|
1
|
Meruňky |
237,8
|
58
|
1,5
|
11
|
0,3
|
1008
|
240
|
5
|
48
|
0,5
|
Švestky |
220
|
53,6
|
0,8
|
12
|
0,2
|
1130
|
275,6
|
3
|
72
|
0,7
|
Višně |
221,4
|
54
|
1
|
12
|
0,6
|
1250
|
304,8
|
4,5
|
68
|
1
|
Údaje v tabulce
jsou uvedeny na 100g.
Pro lepší srovnání jsme připravili
další tabulku, která ukazuje procentuální nárust hodnot po sušení. Podle této tabulky má 800g čerstvé hrušky 2165 kJ a 2,4g tuku. Po usušení se její hmotnost sníží na 100g, energetická hodnota je poloviční tj. 1041 kJ ,ale tuky se sníží 6x na hodnotu 0,4g.
|
KJ
|
Kcal
|
Bílkoviny
|
Sacharidy
|
Tuky
|
Ananas |
625%
|
623%
|
900%
|
561%
|
|
Banán |
653%
|
668%
|
750%
|
638%
|
|
Hruška |
385%
|
385%
|
840%
|
412%
|
133%
|
Jablko |
492%
|
492%
|
350%
|
496%
|
|
Jahody |
687%
|
698%
|
170%
|
675%
|
|
Kiwi |
488%
|
488%
|
600%
|
567%
|
|
Meruňky |
424%
|
414%
|
333%
|
436%
|
167%
|
Švestky |
514%
|
514%
|
375%
|
600%
|
350%
|
Višně |
565%
|
564%
|
450%
|
567%
|
167%
|
|
|
Zajímavost : dužnaté ovoce obsahuje v čerstvém stavu 70 – 90 % vody. Nejvíc vody obsahují jahody a rakytník 88 – 90 %. Naopak nejméně skořápkové (ořechy) ve zralém 4 – 8 %.
|
Sušené ovoce a zelenina jsou to pravé mlsání pro vaše děti.
Sušené ovoce je samozřejmě vhodné i pro vaše děti. Ve srovnáním se všemožně éčky, tuky a cukry nacpaným sušenkami se jedná o jedno z nejdravějších mlsání. Můžete je s sebou brát na různé výlety nebo je přidávat dětem do školy na svačinu.
I zde však pamatujte na střídmost. |
Doktorka Kateřina radí : Kateřina Cajthamlová, která se
zabývá zdravým způsobem hubnutí doporučuje sušené ovoce jako vynikajicí
zdroj antioxidantů. Antioxidanty jsou velmi prospěšné v ochraně
lidské kůže před volnými radikály. Zejména vyzdvihuje sušené švestky.
Doporučuje 3-4 kusy za dva dny.
Jak sušit a skladovat
Zeleninu doporučujeme sušit při teplotě 50°C (při vyšší by mohla příliš
ztvrdnout). Po správném sušení je zelenina tvrdá, pevná a bez měkkých míst.
Ovoce můžete sušit při vyšších teplotách, a to od 50 do 55°C. Ovoce
usušené správným způsobem je pružné bez vlhkých míst, ohebné, vláčné a
obsahuje méně než 5 % vody. Abyste si ověřili, že je vše dobře
usušené, doporučujeme nechat jeden kousek vychladnout, poté ho
rozříznout a zmáčknout. Na řezu se poté nesmí objevit žádná voda. I v případě zachování RAW kvality je možné první dvě hodiny sušit na teplotu 45°C a následně teplotu snížit na 37-42°C. U potravin s vysokou vlhkostí tak vyznamně snížíme dobu sušení při zachování kvality.
Před sušením ovoce umyjte a v případě potřeby odstraňte slupku a
natlučená či jinak poškozená místa. Poté ho nakrájejte na stejně tenké
plátky s tloušťkou přibližně půl až 1 cm. Drobné ovoce se suší vcelku
či rozpůlené. Dehydratováním se velikost kousků významně zmenší.
Kousky ovoce naskládáme na plata sušičky tak, aby nebyly příliš blízko
u sebe. Plocha plata (síta, plechu, apod.) by měla být pokryta cca ze
¾, což je důležité pro dostatečné proudění vzduchu. Neloupané ovoce,
například půlky švestek, pokládejte na plato slupkou dolů.
• Před skladováním nechejte usušené potraviny úplně vychladnout.
• Teplo a světlo nepříznivě ovlivňují sušené potraviny.
• Jídlo skladujte na suchém, chladném
a tmavém místě.
• Odstraňte veškerý vzduch z nádoby.
• Ideální teplota pro skladování je asi 15°C nebo nižší.
• Nikdy neskladujte sušené potraviny v kovových nádobách.
• Nádoby vždy pořádně utěsněte, aby se k potravinám nedostal vzduch.
• Sušené potraviny v průběhu skladování pravidelně kontrolujte.
• Potraviny neskladujte déle než jeden rok.
• Sušte během léta, když jsou potraviny čerstvé a po roce je obměňte.
• Sušené maso, drůbež a ryby by neměly být skladovány déle než 3 měsíce v lednici a déle než
1 rok v mrazáku.
• Vzduchotěsné nádoby prodlouží skladovací dobu o několik měsíců.
Jaké druhy ovoce se
mohou sušit
K sušení
můžete zvolit téměř jakékoliv druhy ovoce. Obecně platí, že čím více
vody ovoce obsahuje a čím větší kousky sušíte, tím bude sušení déle
probíhat. Je potřeba, aby bylo ovoce dostatečně zralé a čerstvé.
Nejčastějšími druhy ovoce, které lidé suší doma jsou například švestky,
meruňky, hrušky, jablka, borůvky, hrozny atd. Z tropických plodů lidé
nejčastěji suší kiwi, ananas a banány. Citrusové plody, jako pomeranče,
citróny, grapefruity, apod. se suší často i s kůrou, a poté se
využívají k dekoračním účelům.
Potraviny vhodné na
sušení
Ovoce
|
Zelenina
|
Houby
|
Maso
|
|
|
|
|
- citrusové plody
- jablka
- hrušky
- banán
- ananas
- meruňky
- švestky
- kiwi
- hrozny
- borůvky
|
- lusky
- červená řepa
- brokolice
- mrkev
- květák
- celer (nať i kořen)
- petržel
- kukuřice
- česnek
- cibule
- hrášek
- paprika
- brambory
- rajčata
- cuketa
|
- bedly
- křemenáče
- ryzce
- hřiby
- žampiony
- kotrče
|
- hovězí
- vepřové
- krůtí
- kuřecí
- zvěřina
- ryby
|
Sušená jablka
Nejčastěji sušíme jablka kyselých nebo sladkokyselých odrůd. Tyto odrůdy mají vyšší obsah kyselin a nižší obsah cukrů a bílkovin. Pro výrobu křížal doporučujeme jablka střední velikosti s pravidelným tvarem. Na jablečná kolečka se lépe hodí odrůdy s většími plody. Barva plátků nebo kostek má být krémově bílá, žlutavá, nazelenalá, ne hnědá. Jednotlivé kusy se nesmějí rozpadat. Ze současných odrůd doporučujeme pro sušení zejména odrůdu Rubín, Melodie nebo Bohemia. Obecně platí, že pro je pro sušení vhodná jakákoliv odrůda s vyváženějším poměrem cukrů a kyselin. |
|
Sušené hrušky
Pro sušení jsou nejvhodnější hrušky střední velikosti s tenčí slupkou, nejlépe podzimní a zimní odrůdy. Vždy používáme hrušky zcela zralé. Pokud máme pouze hrušky s tlustou slupkou, doporučujeme sušit loupané. Po usušení by měla mít dužnina barvu bělavou, lehce nažloutlou nebo načervenalou. Nejvhodnější odrůdy pro sušení jsou Vinohradská, Avranžská a Williamsova. |
|
Sušené švestky
Nejlepší jsou plně zralé až přezrálé velké plody. Švestky mají být po sušení vláčné. Nesmí být tvrdé nebo vodnaté. Po sušení byste měli mít z 1 kilogramu čerstvých švestek zhruba 250g sušeným švestek. Nejčastěji se na sušení používá švestka domácí, Čačanska lepotica a Čačanská najbolja. |
|
Sušené třešně a višně
Na sušení jsou nejvhodnější odrůdy s velkými plody a malými peckami. Z 1kg višní získáme 180 – 250g sušených plodů. Pro sušení jsou vhodné odrůdy s větším podílem dužniny, např. Chrupky. |
|
Zajímavosti o ovoci aneb
věděli jste že...
|
- jablka plavou ve vodě,
protože obsahují 25% vzduchu?
- rajčata jsou ovoce a ne zelenina a jsou
nejoblíbenějším ovocem na světě?
- banán ve skutečnosti není ovoce, ale je to bylina?
- zelenina tmavě zelené barvy obsahuje více vitamínu C
než světle zelené barvy?
- avokádo je nejvýživnější ovoce na světě?
|
Zužitkujte starší i
přezrálé ovoce
Ze zeleniny i ovoce můžete připravit chutné placky, což je jeden ze
způsobů, jak zužitkovat přezrálé plody, které se špatně zpracovávají
nebo starší marmelády či kompoty. Je možné zkombinovat i více druhů
ovoce či zeleniny dohromady a přidávat k nim i potraviny s výraznější
chutí, nebo obohatit jeden druh ovoce například vločkami, obilnými
klíčky, oříšky, a podobně.
Rozmixováním nakrájených plodů vznikne pyré, které se suší na teflonové fólii přibližně 6 až 12 hodin. Placky poté můžete
srolovat nebo nastříhat či nakrájet na kousky a uschovat ve sklenici se
vzduchotěsným uzávěrem.
Tyto placky můžete použít jako přílohu k jogurtům nebo místo
přesnídávek. Můžete je naplnit nejrůznějšími krémy nebo z nich
připravovat slané či sladké rolády. Je možné z nich vykrájet ozdobné
tvary a použít je k ozdobení zákusků, dortů, chlebíčků, obložených mís,
apod.
Tip Marie Martinovské: Praktické je rovnou si namíchat
zeleninové směsi, které využijete při vaření – například listovou
zeleninu, koření a houby do bramborové polévky. Zeleninovou směs lze
rozmixovat na hrubší prášek – vznikne tak domácí Vegeta bez
konzervačních látek.
Sušené ovoce není vhodné pro všechny
Stejně jako většina potravin, není
sušené ovoce vhodné pro všechny. Sušené ovoce obsahuje významné
množství vlákniny, živin a sacharidů. Zároveň však obsahuje velké
množství cukru. Lékaři doporučují konzumovat sušené ovoce střídmě a
doplňovat dalšími potravinami. Zároveň se sušené ovoce nedoporučuje
jíst na noc. Je však samozřejmě zdravější než smažené brambůrky. V
důsledku vysokého obsahu sacharidů je sušené ovoce nevhodné pro
nízkosacharidovou dietu.
Sušené ovoce, které zakoupíte v obchodě většinou obsahuje oxid siřičitý, který u citlivých osob může vyvolat astma. Je možné sehnat i sušené ovoce bez oxidu siřičitého, ale i zde platí všude dobře, doma nejlépe.
Kolik to stojí
Pokud nebudeme počítat vstupní investici sušičky je sušení velmi levné. Při nejzdravějším způsobu sušení RAW a teplotě mezi 37 - 42°C počítáme jednu hodinu sušení na 0,80 Kč. Při standartním způsobu se bude cena pohybovat okolo 1,20 Kč v závislosti na vašem elektrickém tarifu. Například u jablek je doba sušení cca 6 hodin. V tomtom případě by tedy cena za jedno sušení byla okolo 7 Kč. Domácí sušička vám tedy zajistí nejen 100% kvalitní domácí sušené ovoce, ale i ušetřené peníze ve srovnání s kupovanými výrobky
Trocha historie na závěr
Sušením potravin se lidé zabývali
již v pravěku, ale teprve v 18. století se začali zabývat jeho
významem z hlediska nevhodného působení mikroorganismů na potraviny.
Počátkem 20. století došlo díky měření nutriční a senzorické hodnoty
konzervovaných potravin takřka k dokonalosti.
Sušeného ovoce pravděpodobně prvně využili obyvatelé Kavkazu, především Arméni a Peršané. U těchto národů zůstaly zejména sušené meruňky dodnes součástí kultury.
Produkt
|
G21 Paradiso Small
|
G21 Paradiso Big
|
G21 Harmomy Small
|
G21 Harmony Big
|
G21 Harmony
Platinum
|
Obrázek |
|
|
|
|
|
Cena vč. DPH
|
990 Kč
|
1 599 Kč
|
6 499 Kč
|
7 499 Kč
|
9 990 Kč
|
Velikost
|
5 plat
rozměr 32 cm
|
6 plat
rozměr 42x28,5 cm
|
8 plat
rozměr 37x29 cm
|
10 plat
rozměr 34x38 cm
|
10 plat
rozměr 40x36 cm
|
Max. výkon
|
245 W
|
550 W
|
630 W
|
800 W
|
1 000 W
|
Výhoda
|
Tiché a rovnoměrné sušení
|
Tiché a rovnoměrné sušení
|
Rovnoměrné sušení i
velkých kousků potravin
|
Rovnoměrné sušení i
velkých kousků potravin
|
Rovnoměrné sušení i
velkých kousků potravin, vynikajicí údržba
|
Doporučujeme pro
|
Občasné použití
|
|
Pro rodinu o 3 osobách
|
Pro časté použití
|
|
|
Detail
produktu
|
Detail
produktu
|
Detail
produktu
|
Detail
produktu
|
Detail
produktu
|
Při výběru sušičky se soustřeďte zejména na její velikost, výkon a také vhodnou značku.
Do budoucna pro Vás připravíme velký srovnávací test nejprodávenaších sušiček na trhu.
|