Sušení ovoce zeleniny, bylinek i hub
Otázkou uchování potravin se lidé zabývají již odedávna. Dodnes nejpoužívanější metodou je sušení ovoce, zeleniny,ořechů, luštěnin, hub, masa, kůží, ale také bylinek. Jedná se o nejzdravější způsob uchování. V minulosti se potraviny sušili většinou v troubě, topení nebo jen na vzduchu. Všichni si jistě vzpomínáme na sušení hub na novinách, které byly po celém bytě. Mnohem jednodušším a efektivnějším způsobem je sušení pomocí šušičky na ovoce.
Proč sušit?
Důvod, proč sušení slaví velký návrat, souvisí i s trendem zdravé výživy. Takto zpracované potraviny si zachovávají vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů (až kolem 80 % z původního množství), a to bez použití chemie.
Sušení také potraviny konzervuje, i když není k dispozici lednička, a významně prodlužuje jejich trvanlivost.
Kateřina Cajthamlová, která se zabývá zdravým způsobem hubnutí doporučuje sušené ovoce jako vynikajicí zdroj antioxidantů. Antioxidanty jsou velmi prospěšné zejména v ochraně lidské kůže před volnými radikály. Zejména vyzdvihuje sušené švestky. Doporučuje 3-4 kusy za dva dny.
A teď trochu vědecky
Snížením vlhkosti potravin pod určitou mez se sníží osmotický tlak buněčných tkání natolik, že se zastaví enzymatické a chemické pochody v těchto tkáních.
(Groda a Pawlica, 2005)
Zachování nutričních hodnot a chuti
Stejně jako ovoce čerstvé je i to sušené bohaté na vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, kyselinu pantothenovou – vitamín B5) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, měď, mangan). Protože při dehydrataci může ovoce přijít až o 7/8 množství obsažené vody, má sušené ovoce také výraznější chuť než ovoce čerstvé. Při sušení zároveň dochází ke ztrátě vitamínu C.
Podstata sušení ovoce vychází z principu, na jehož základě se v potravině sníží obsah vody a tlumí se možnost růstu mikroorganizmů. Zároveň se v ovoci zachovává maximum vitamínů. Jsou to látky citlivé na světlo, vysokou teplotu a velmi rychle je ničí i vzdušný kyslík.
|
čerstvé ovoce |
sušené ovoce |
|
KJ |
Kcal |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
KJ |
Kcal |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Ananas |
192 |
47 |
0,4 |
9,8 |
0 |
1200 |
292,6 |
3,6 |
55 |
1,2 |
Banán |
206,6 |
49,3 |
0,6 |
11,6 |
0 |
1350 |
329,2 |
4,5 |
74 |
0,7 |
Hruška |
270,6 |
66 |
0,5 |
14 |
0,3 |
1041 |
254 |
4,2 |
57,7 |
0,4 |
Jablko |
254,2 |
62 |
0,4 |
14 |
0 |
1250 |
304,8 |
1,4 |
69,5 |
1,3 |
Jahody |
150 |
36 |
1 |
8 |
0 |
1030 |
251,2 |
1,7 |
54 |
0 |
Kiwi |
205 |
50 |
1 |
9 |
0 |
1000 |
243,9 |
6 |
51 |
1 |
Meřunky |
237,8 |
58 |
1,5 |
11 |
0,3 |
1008 |
240 |
5 |
48 |
0,5 |
Švestky |
220 |
53,6 |
0,8 |
12 |
0,2 |
1130 |
275,6 |
3 |
72 |
0,7 |
Višně |
221,4 |
54 |
1 |
12 |
0,6 |
1250 |
304,8 |
4,5 |
68 |
1 |
Údaje v tabulce jsou uvedeny na 100g.
Pro lepší srovnání jsme připravili další tabulku, která ukazuje procentuální nárust hodnut po sušení.
|
KJ |
Kcal |
Bílkoviny |
Sacharidy |
Tuky |
Ananas |
625% |
623% |
900% |
561% |
|
Banán |
653% |
668% |
750% |
638% |
|
Hruška |
385% |
385% |
840% |
412% |
133% |
Jablko |
492% |
492% |
350% |
496% |
|
Jahody |
687% |
698% |
170% |
675% |
|
Kiwi |
488% |
488% |
600% |
567% |
|
Meřunky |
424% |
414% |
333% |
436% |
167% |
Švestky |
514% |
514% |
375% |
600% |
350% |
Višně |
565% |
564% |
450% |
567% |
167% |
|
|
Pokud tedy uvažujeme s průměrným snížením hmotnosti o 7/8, tzn. 800g ovoce má po sušení pouze 100g, je z uvedené tabulky jasné, že se po sušení zachová energetická hodnota, bílkoviny i sacharidy. Sušením ovoce všack dosáhnete výrazného snížení tuků.
Jak sušit a skladovat
Ovoce sušte při teplotě 50 až 55 °C, zeleninu při 50 °C – při vyšší teplotě by mohla ztvrdnout. Dobře usušené ovoce je vláčné, ohebné, pružné a bez vlhkých míst, obsahuje méně než 5 % vody. Zelenina je tvrdá a pevná, bez měkkých míst. Pro ověření, že vše je usušené akorát, nechte jeden kousek vychladnout, rozpulte ho a zmáčkněte. Na řezu se nesmí objevit voda.
Každé ovoce před sušením omyjte, případně zbavte slupky. Odstraňte poškozená nebo natlučená místa apod. Nakrájejte ovoce na stejně tenké plátky o tloušťce cca 0,5 až 1 cm. Drobnější ovoce se suší vcelku. Sušením se výrazně zmenší velikost kousků. Ovoce klademe na síta sušičky (případně plech apod.) tak, aby kousky nebyly příliš blízko u sebe. Plocha síta by měla být pokryta asi ze 3/4, to je důležité pro dostatečné proudění vzduchu. Ovoce vcelku, které nebudete loupat pokládejte slupkou dolů na síto (např. půlky švestek).
Usušené ovoce i zeleninu skladujte ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v plátěných sáčcích. Uložte je do tmavé, suché místnosti o teplotě do 15 °C a pravidelně kontrolujte.
Jaké druhy ovoce se mohou sušit
Usušit je možné prakticky jakékoli ovoce. Čím více vody daný druh obsahuje a čím větší kousky ovoce sušíte, tím bude sušení probíhat déle. Ovoce by mělo být čerstvé a zralé. Nejčastěji se doma suší jablka, hrušky, meruňky, švestky, hrozny, borůvky a další druhy ovoce. Z tropických plodů jsou pro sušení nejoblíbenější banány, ananas nebo kiwi. Citrusové plody se suší většinou naplátkované i s kůrou k dekoračním účelům.
Potraviny vhodné na sušení
Ovoce |
Zelenina |
Houby |
Maso |
|
|
|
|
- citrusové plody
- jablka
- hrušky
- banán
- ananas
- meruňky
- švestky
- kiwi
- hrozny
- borůvky
|
- Lusky
- Červená řepa
- Brokolice
- Mrkev
- Květák
- Celer (nať i kořen)
- Petržel
- Kukuřice
- Česnek
- Cibule
- Hrášek
- Paprika
- Brambory
- Rajčata
- Cuketa
|
- bedly
- křemenáče
- ryzce
- hřiby
- žampiony
- kotrče
|
- hovězí
- vepřové
- krůtí
- kuřecí
- zvěřina
- ryby
|
Zajímavosti o ovoci aneb věděli jste ?
|
- Jablka plavou ve vodě, protože obsahují 25% vzduchu ?
- Rajčata jsou ovoce a ne zelenina a jsou nejoblíbenějším ovocem na světě.
- Banán ve skutečnosti není ovoce, ale je to bylina
- Zelenina tmavě zelené barvy obsahuje více vitamínu C než světle zelené barvy
- Avokádo je nejvýživnější ovoce na světě
|
Zužitkujte starší i přezrálé ovoce
Jak z ovoce, tak i zeleniny lze připravit placky. Je to způsob, kterak využít přezrálé plody, které se hůře zpracovávají, starší kompoty a marmelády. Kombinovat můžete více druhů dohromady, kdy k méně výraznému druhu přidáte druh chuťově výraznější, nebo jeden druh obohatíte oříšky, vločkami, obilnými klíčky a podobně.
Pyré, které vznikne rozmixováním nakrájených plodů, se suší na olejem potřené fóliové misce asi 6 až 12 hodin. Placky poté srolujete, případně nastříháte či nakrájíte na kousky a uschováte ve sklenici se vzduchotěsným uzávěrem.
Použít je můžete do mysli, jogurtů, jako přesnídávky. Lze je plnit různými krémy a připravit z nich sladké nebo slané rolády. Ozdobné tvary z nich vykrájené se hodí k dozdobení zákusků, dortů či chlebíčků a obložených mís
Tip Marie Martinovské: Praktické je rovnou si namíchat zeleninové směsi, které využijete při vaření – například listovou zeleninu, koření a houby do bramborové polévky. Zeleninovou směs lze rozmixovat na hrubší prášek – vznikne tak domácí Vegeta bez konzervačních látek.
Co by měla mít správná sušička ovoce
Sušené ovoce není vhodné pro všechny
Stejně jako většina potravin, není sušené ovoce vhodné pro všechny. Sušené ovoce obsahuje významné množství vlákniny, živin a sacharidů. Zároveň však obsahuje velké množství cukru. Lékaři doporučují konzumovat sušené ovoce střídmě a doplňovat dalšími potravinami. Zároveň se sušené ovoce nedoporučuje jíst na noc. Je však samozřejmě zdravější než smažené brambůrky. V důsledku vysokého obsahu sacharidů je sušené ovoce nevhodné pro nízkosacharidovou dietu
Trocha historie na závěr
Sušením potravin se lidé zabývali již v pravěku, ale teprve v 18. století se lidé začali zabývat jeho významem z hlediska nevhodného působení mikroorganismů na potraviny. Počátkem 20. století došlo díky měření nutriční a senzorické hodnoty konzervovaných potravin takřka k dokonalosti.
Produkt
|
G21 Paradiso Small |
G21 Paradiso Big |
G21 Harmomy Small |
G21 Harmony Big |
G21 Harmony Platinum |
Obrázek |
|
|
|
|
|
Cena vč. DPH |
990 Kč |
1 599 Kč |
6 499 Kč |
7 499 Kč |
9 990 Kč |
Velikost |
5 plat
rozměr 32 cm |
6 plat
rozměr 42x28,5 cm |
8 plat
rozměr 37x29 cm |
10 plat
rozměr 34x38 cm |
10 plat
rozměr 40x36 cm |
Výkon |
245 W |
550 W |
630 W |
800 W |
1 000 W |
Výhoda |
Tiché a rovnoměrné sušení |
Tiché a rovnoměrné sušení |
Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin |
Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin |
Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin |
Doporučujeme pro |
Občasné použití |
|
Pro rodinu o 3 osobách |
Pro časté použití |
|
|
Detail produktu |
Detail produktu |
Detail produktu |
Detail produktu |
Detail produktu |
|