Svíčková omáčka

Svíčková omáčka je jedním z nejtradičnějších českých jídel, které každý připravuje trochu jinak. Podle tohoto receptu ji připravuji už dlouho a její přípravu mi ulehčuje Blender G21 Perfect Smoothie. Jeho nádobka je velmi odolná, takže v ní bez problémů můžeme připravovat omáčky, které jsou poté ihned připravené ke konzumaci.

Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám určitě s hledáním pomůže. 

Co budete k přípravě potřebovat?

700 g zadního hovězího masa
80 g uzené slaniny
250 ml šlehačky
mouku (podle potřeby)
1 menší cibuli
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel – ve stejném poměru)
100 g oleje
kousek másla
6 ks pepře celého
6 ks nového koření
3 ks bobkového listu
citronovou šťávu na dochucení
vývar
sůl
svíčková omáčka
Příprava

Nejprve si slaninu nakrájíme na proužky a prošpikujeme s ní maso. Poté ho opečeme ze všech stran na oleji. Opečené maso vyjmeme a ve výpečku opečeme zeleninu a nahrubo nastrouhanou cibuli. Poté co mrkev pustí barvu, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.

Poté přidáme koření, ocet, vložíme zpět maso a zalijeme vroucím vývarem. Pekáč vložíme do trouby a do změknutí masa pečeme.

Po dopečení vyjmeme koření a maso a omáčku rozmixujeme v mixéru. Pokud je potřeba, tak ji zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, povaříme a podle potřeby osolíme.

Omáčku nakonec zjemníme smetanou, dochutíme citronem a můžeme podávat s houskovým knedlíkem.