Svíčková omáčka
Svíčková omáčka je jedním z nejtradičnějších
českých jídel, které každý připravuje trochu jinak. Podle tohoto
receptu ji připravuji už dlouho a její přípravu mi ulehčuje Blender G21 Perfect Smoothie. Jeho nádobka je velmi
odolná, takže v ní bez problémů můžeme připravovat omáčky, které jsou
poté ihned připravené ke konzumaci.
Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat
nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho
rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám
určitě s hledáním pomůže.
Co budete k přípravě potřebovat?
700 g zadního hovězího masa
80 g uzené slaniny
250 ml šlehačky
mouku (podle potřeby)
1 menší cibuli
2 lžíce cukru
2 lžíce octa
250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel – ve stejném poměru)
100 g oleje
kousek másla
6 ks pepře celého
6 ks nového koření
3 ks bobkového listu
citronovou šťávu na dochucení
vývar
sůl
Příprava
Nejprve si slaninu nakrájíme na proužky a prošpikujeme s ní maso. Poté
ho opečeme ze všech stran na oleji. Opečené maso vyjmeme a ve výpečku
opečeme zeleninu a nahrubo nastrouhanou cibuli. Poté co mrkev pustí
barvu, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
Poté přidáme koření, ocet, vložíme zpět maso a zalijeme vroucím
vývarem. Pekáč vložíme do trouby a do změknutí masa pečeme.
Po dopečení vyjmeme koření a maso a omáčku rozmixujeme v mixéru. Pokud
je potřeba, tak ji zahustíme moukou rozmíchanou v mléce, povaříme a
podle potřeby osolíme.
Omáčku nakonec zjemníme smetanou, dochutíme citronem a můžeme podávat s
houskovým knedlíkem.