Brokolicová polévka

Brokolice je jedna z mé nejoblíbenější zeleniny, a to nejen pro její vysoký podíl vitamínů a zdraví prospěšných látek, ale především pro její výbornou chuť.

Kromě vysokého podílu vitamínu C, který brání nemocem z nachlazení, jež nás v této době výrazných teplotních změn často ohrožují, je brokolice významným zdrojem hořčíku, který je nutný pro činnost srdce, svalů, tvorbu hormonů, apod. Dále má v sobě brokolice vysoký podíl vlákniny, která napomáhá správné funkci střev a působí preventivně proti závažným onemocněním včetně rakoviny. Kromě těchto látek obsahuje kyselinu listovou, vitamín B12, draslík, apod.

Jedním z mých nejoblíbenějších receptů z brokolice je brokolicová polévka s krutóny, která zachutnala nejen mně, ale i mé rodině a přátelům, a proto ji vařím velmi často. Poté, co jsem dostala k Vánocům Blender G21 Perfect Smoothie, je její příprava ještě jednodušší.

Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám určitě s hledáním pomůže. 

Co si pro přípravu této polévky připravit?

800 g brokolice
2 plátky chleba (silnější, bez kůrky)
sůl
pepř
stroužek česneku
špetku muškátového oříšku
1 cibuli
1 lžíci olivového oleje
100 ml šlehačky
1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
10 g másla
brokolicová polévka
Příprava polévky

Brokolici nejprve důkladně omyjeme a očistíme. Poté ji rozdělíme na růžičky, oloupeme košťály a nakrájíme je na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli, česnek a nakonec nakrájené košťály a podusíme.

Takto připravené suroviny přelijeme drůbežím nebo zeleninovým vývarem a na mírném ohni přibližně pět minut povaříme. Poté přidáme růžičky brokolice a vaříme dalších 8 až 10 minut.

Brokolici s vývarem potom rozmixujeme a za stálého míchání přidáme smetanu. Podle chuti dochutíme pepřem, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Během přípravy polévky si předehřejeme troubu na 200 stupňů, nakrájíme chleba na kostičky, promícháme je s olivovým olejem, trochou soli a rozprostřeme je na plechu. Pečeme zhruba deset minut do zezlátnutí, přibližně po 5 minutách promícháme, aby zezlátly rovnoměrně.

Tato jemná krémová polévka podávaná s krutóny skvěle chutná a příjemně Vás zahřeje.