Brokolicová polévka
Brokolice je jedna z mé nejoblíbenější
zeleniny, a to nejen pro její vysoký podíl vitamínů a zdraví
prospěšných látek, ale především pro její výbornou chuť.
Kromě vysokého podílu vitamínu C, který brání nemocem z nachlazení, jež
nás v této době výrazných teplotních změn často ohrožují, je brokolice
významným zdrojem hořčíku, který je nutný pro činnost srdce, svalů,
tvorbu hormonů, apod. Dále má v sobě brokolice vysoký podíl vlákniny,
která napomáhá správné funkci střev a působí preventivně proti závažným
onemocněním včetně rakoviny. Kromě těchto látek obsahuje kyselinu
listovou, vitamín B12, draslík, apod.
Jedním z mých nejoblíbenějších receptů z brokolice je brokolicová
polévka s krutóny, která zachutnala nejen mně, ale i mé rodině a
přátelům, a proto ji vařím velmi často. Poté, co jsem dostala k Vánocům
Blender G21 Perfect Smoothie, je její příprava
ještě jednodušší.
Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat
nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho
rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám
určitě s hledáním pomůže.
Co si pro přípravu této polévky připravit?
800 g brokolice
2 plátky chleba (silnější, bez kůrky)
sůl
pepř
stroužek česneku
špetku muškátového oříšku
1 cibuli
1 lžíci olivového oleje
100 ml šlehačky
1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
10 g másla
Příprava polévky
Brokolici nejprve důkladně omyjeme a očistíme. Poté ji rozdělíme na
růžičky, oloupeme košťály a nakrájíme je na plátky. V hrnci rozehřejeme
máslo a osmahneme na něm cibuli, česnek a nakonec nakrájené košťály a
podusíme.
Takto připravené suroviny přelijeme drůbežím nebo zeleninovým vývarem a
na mírném ohni přibližně pět minut povaříme. Poté přidáme růžičky
brokolice a vaříme dalších 8 až 10 minut.
Brokolici s vývarem potom rozmixujeme a za stálého míchání přidáme
smetanu. Podle chuti dochutíme pepřem, solí a nastrouhaným muškátovým
oříškem.
Během přípravy polévky si předehřejeme troubu na 200 stupňů, nakrájíme
chleba na kostičky, promícháme je s olivovým olejem, trochou soli a
rozprostřeme je na plechu. Pečeme zhruba deset minut do zezlátnutí,
přibližně po 5 minutách promícháme, aby zezlátly rovnoměrně.
Tato jemná krémová polévka podávaná s krutóny skvěle chutná a příjemně
Vás zahřeje.