Avokádová polévka
Avokádo je pro mě jeden z nejzdravějších plodů
ovoce. Nejen, že mě výborně zasytí, ale dodá mi také důležitou dávku
vitamínů a minerálních látek. Od ostatních druhů ovoce se liší
především tím, že je z téměř 80 % tvořeno tukem. Obsahem živin je často
připodobňováno k vejcím nebo k masu.
Samozřejmě obsahuje značnou dávku vitamínů, minerálů, a také bílkovin,
díky čemuž je velmi oblíbené mezi vegany. Seznam vitamínů a minerálů,
které se v něm nacházejí, by byl velmi dlouhý, proto zmiňme alespoň
některé z nich, a to například vitamíny K1, E, B9, C, B5 a minerály
jako draslík, hořčík, mangan, apod.
Avokádová polévka je můj oblíbený recept a
doma si ji připravuji jak na studený, tak na teplý způsob. Blender G21 Perfect Smoothie je mým velkým
pomocníkem při její přípravě, od té doby co jsem si ho pořídila, už na
něj nedám dopustit.
Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat
nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho
rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám
určitě s hledáním pomůže.
Co budeme na přípravu avokádové polévky potřebovat?
2 zralá avokáda
800 ml zeleninového vývaru
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíci másla
pórek
chilli (podle chuti)
česnek (1 až 2 stroužky)
lžičku římského kmínu
2 lžíce smetany na vaření
pepř
čerstvý koriandr, popřípadě mátu
Příprava polévky
Nejprve si důkladně omyjeme a očistíme pórek, nakrájíme ho na kolečka a
opečeme na másle doměkka. Přisypeme římský kmín, nasekaný česnek,
chilli a necháme provonět.
Avokádo si oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme společně s vývarem a
limetkovou šťávou k pórku. (Limetkovou šťávu přidáváme, aby nám avokádo
nezhnědlo).
Pět minut suroviny povaříme a poté je dohladka rozmixujeme. Přidáme
další limetkovou šťávu, vmícháme smetanu a pepř, poté můžeme podávat
posypané mátou nebo koriandrem.
Polévku můžete konzumovat za studena i za tepla. Kdo by si ji chtěl
ještě ozvláštnit, doporučuji do ní přidat jemně orestované krevety.