Špenátová polévka

Špenát je mou oblíbenou zeleninou, díky jeho charakteristické chuti, a také díky obsahu zdraví prospěšných látek, které mají antioxidační účinky.

Jednou z jeho významných složek je lutein, karotenový pigment, který společně s dalšími látkami, jako je například zeaxanthin, pomáhá předcházet vzniku šedého zákalu a degeneraci žluté skvrny oční sítnice.
Dále obsahuje vitamíny C, D, E, B, A a K, který se používá při léčbě poruch krevní srážlivosti.

Špenátová polévka je velmi zdravá, chutná a její příprava Vám nezabere mnoho času. Poté, co jsem dostala k Vánocům Blender G21 Perfect Smoothie, už nepřipravuji tuto polévku jinak než právě s jeho pomocí.

Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám určitě s hledáním pomůže. 

Co budeme k přípravě potřebovat?

Na přípravu krutónů


2 plátky chleba (silnější, bez kůrky)
1 lžíce olivového oleje

Na přípravu polévky


500 g čerstvého špenátu (může být i mražený)
500 ml plnotučného mléka
3 lžíce strouhaného parmezánu
1 bramboru
3 lžíce oleje
1 menší cibuli
3 stroužky česneku
sůl
pepř
špenátová polévka
Příprava

Nejprve si připravíme domácí krutónky - předehřejeme troubu na 200 stupňů, nakrájíme chleba na kostičky, promícháme je s olivovým olejem, trochou soli a rozprostřeme je na plechu. Pečeme zhruba deset minut do zezlátnutí a při pečení vařečkou promícháme, aby byly pečené rovnoměrně.

Nakrájíme si cibuli a česnek, bramboru nastrouháme a najemno osmahneme na rozpáleném oleji. Poté přidáme špenát, chvíli restujeme, zalijeme mlékem a poté cca 5 až 7 minut povaříme.

Polévku rozmixujeme v mixéru, dochutíme solí, pepřem a podáváme se strouhaným parmezánem a s krutóny.