Špenátová polévka
Špenát je mou oblíbenou zeleninou, díky jeho charakteristické chuti, a
také díky obsahu zdraví prospěšných látek, které mají antioxidační
účinky.
Jednou z jeho významných složek je lutein, karotenový pigment, který
společně s dalšími látkami, jako je například zeaxanthin, pomáhá
předcházet vzniku šedého zákalu a degeneraci žluté skvrny oční sítnice.
Dále obsahuje vitamíny C, D, E, B, A a K, který se používá při léčbě
poruch krevní srážlivosti.
Špenátová polévka je velmi zdravá, chutná a
její příprava Vám nezabere mnoho času. Poté, co jsem dostala k Vánocům Blender G21 Perfect Smoothie, už nepřipravuji tuto
polévku jinak než právě s jeho pomocí.
Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat
nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho
rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám
určitě s hledáním pomůže.
Co budeme k přípravě potřebovat?
Na přípravu krutónů
2 plátky chleba (silnější, bez kůrky)
1 lžíce olivového oleje
Na přípravu polévky
500 g čerstvého špenátu (může být i mražený)
500 ml plnotučného mléka
3 lžíce strouhaného parmezánu
1 bramboru
3 lžíce oleje
1 menší cibuli
3 stroužky česneku
sůl
pepř
Příprava
Nejprve si připravíme domácí krutónky - předehřejeme troubu na 200
stupňů, nakrájíme chleba na kostičky, promícháme je s olivovým olejem,
trochou soli a rozprostřeme je na plechu. Pečeme zhruba deset minut do
zezlátnutí a při pečení vařečkou promícháme, aby byly pečené
rovnoměrně.
Nakrájíme si cibuli a česnek, bramboru nastrouháme a najemno osmahneme
na rozpáleném oleji. Poté přidáme špenát, chvíli restujeme, zalijeme
mlékem a poté cca 5 až 7 minut povaříme.
Polévku rozmixujeme v mixéru, dochutíme solí, pepřem a podáváme se
strouhaným parmezánem a s krutóny.