Šťáva z kořenové zeleniny

Kořenová zelenina, jako je mrkev, petržel, celer, cibule nebo řepa, patří mezi nejtypičtější českou zeleninu. Přitom ji do jídelníčku zařazuje velmi málo lidí. Já si z ní nejčastěji vyrábím zeleninové šťávy. Doma mám odšťavňovač G21 Chamber horizontal, se kterým je příprava domácí šťávy z kořenové zeleniny velmi jednoduchá, šťáva je plná vitamínů a dodá vám energii.

Náš TIP
: Hledáte-li nejlepší odšťavňovač, s jeho výběrem Vám poradíme v našem nákupním rádci odšťavňovače na ovoce a zeleninu
šťáva z kořenové zeleniny
Proč je dobré zařadit kořenovou zeleninu do svého jídelníčku?

Mrkev – je prokázáno, že posiluje imunitu, je účinná při žaludečních a jaterních potížích a má blahodárné účinky na pleť. Je významným zdrojem beta-karotenu, vitamínů A, D, E, K a vlákniny. Obsahuje důležité minerály, jako například draslík, vápník, hořčík, železo, apod.

Celer
– je výborným pomocníkem při léčení různých zdravotních neduhů, například snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od zácpy, snižuje krevní tlak, pomáhá detoxikovat organismus, snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku, a mimo jiné je také skvělým pomocníkem při hubnutí. Je zdrojem vitamínů řady B, draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa a mnoha aminokyselin.

Zázvor – pro své léčivé účinky je vyhledávaný jako lék na mnoho zdravotních potíží. Skrývá v sobě celou řadu vitamínů, například A, B1, B2, C, E a minerální látky, jako sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo, apod.

Petržel – je to zelenina, která se velmi často používá, jako ozdoba jídel. Má ovšem pozoruhodné léčivé vlastnosti, a díky jedinečné kombinaci živin je označována jako superpotravina. Obsahuje velké množství flavonoidů, které mají silné antioxidační účinky. Je významným zdrojem chlorofylu, který čistí krev a vytváří nové červené krvinky.

Řepa – je významným a nenahraditelným zdrojem minerálních látek a vitamínů. Její konzumace pomáhá při snižování krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Je bohatá na kyselinu listovou a dodává důležité živiny těhotným a kojícím ženám.

Níže najdete dva recepty na šťávy, které si doma často připravuji, jsou výborné a plné vitamínů a minerálních látek.

Šťáva z mrkve a červené řepy


Suroviny:

10 velkých mrkví
3 červené řepy
citron (na dochucení)
šťáva z kořenové zeleniny
Postup:
Suroviny stačí dát do odšťavňovače a v mžiku máte výbornou chutnou šťávu plnou živin a minerálních látek.

Štáva z petržele a zázvoru

Suroviny:


5 kořenů petržele
4 cm čerstvého zázvoru
2 jablka
1/2 lžičky muškátového oříšku
šťáva z kořenové zeleniny
Postup:
Petržel, zázvor a jablka odšťavníme a poté přimícháme muškátový oříšek.

Tato šťáva je přímo vitamínová bomba, dodá Vám spoustu enzymů, minerálních látek a vitamínů.