Šťáva z kořenové zeleniny
Kořenová zelenina, jako je mrkev, petržel, celer, cibule nebo řepa,
patří mezi nejtypičtější českou zeleninu. Přitom ji do jídelníčku
zařazuje velmi málo lidí. Já si z ní nejčastěji vyrábím zeleninové
šťávy. Doma mám odšťavňovač G21 Chamber horizontal,
se kterým je příprava domácí šťávy z kořenové
zeleniny velmi jednoduchá, šťáva je plná vitamínů a dodá vám
energii.
Náš TIP: Hledáte-li nejlepší odšťavňovač,
s jeho výběrem Vám poradíme v našem nákupním rádci odšťavňovače
na ovoce a zeleninu.
Proč je dobré zařadit kořenovou zeleninu do svého jídelníčku?
Mrkev – je prokázáno, že posiluje imunitu, je účinná při
žaludečních a jaterních potížích a má blahodárné účinky na pleť. Je
významným zdrojem beta-karotenu, vitamínů A, D, E, K a vlákniny.
Obsahuje důležité minerály, jako například draslík, vápník, hořčík,
železo, apod.
Celer – je výborným pomocníkem při léčení různých zdravotních
neduhů, například snižuje hladinu cholesterolu, ulevuje od zácpy,
snižuje krevní tlak, pomáhá detoxikovat organismus, snižuje riziko
rakoviny žaludku a tračníku, a mimo jiné je také skvělým pomocníkem při
hubnutí. Je zdrojem vitamínů řady B, draslíku, kyseliny listové,
hořčíku, vápníku, železa a mnoha aminokyselin.
Zázvor – pro své léčivé účinky je vyhledávaný jako lék na mnoho
zdravotních potíží. Skrývá v sobě celou řadu vitamínů, například A, B1,
B2, C, E a minerální látky, jako sodík, hořčík, fosfor, draslík,
vápník, železo, apod.
Petržel – je to zelenina, která se velmi často používá, jako
ozdoba jídel. Má ovšem pozoruhodné léčivé vlastnosti, a díky jedinečné
kombinaci živin je označována jako superpotravina. Obsahuje velké
množství flavonoidů, které mají silné antioxidační účinky. Je významným
zdrojem chlorofylu, který čistí krev a vytváří nové červené krvinky.
Řepa – je významným a nenahraditelným zdrojem minerálních látek
a vitamínů. Její konzumace pomáhá při snižování krevního tlaku,
upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Je bohatá na kyselinu
listovou a dodává důležité živiny těhotným a kojícím ženám.
Níže najdete dva recepty na šťávy, které si doma často připravuji,
jsou výborné a plné vitamínů a minerálních látek.
Šťáva z mrkve a červené řepy
Suroviny:
10 velkých mrkví
3 červené řepy
citron (na dochucení)
Postup:
Suroviny stačí dát do odšťavňovače a v mžiku máte výbornou chutnou
šťávu plnou živin a minerálních látek.
Štáva z petržele a zázvoru
Suroviny:
5 kořenů petržele
4 cm čerstvého zázvoru
2 jablka
1/2 lžičky muškátového oříšku
Postup:
Petržel, zázvor a jablka odšťavníme a poté přimícháme muškátový oříšek.
Tato šťáva je přímo vitamínová bomba, dodá Vám spoustu enzymů,
minerálních látek a vitamínů.