MALINOVÁ MARMELÁDA

Co potřebujete:
1šálek malin (čerstvých nebo mražených)
1/4 šálku nakrájených datlí
2 lžíce datlového sirupu
2 lžíce chia semínek

Postup:
Vložte datle, maliny, datový sirup a chia semínka do mixéru a mixujte při nízké rychlosti do hladka. Vlijte do skleněné nádoby, zavřete, uložte do lednice a nechte chia semínka, ať udělají své. Marmeláda je samozřejmě jedlá i tekutá, ale v lednici zhoustne a vydrží až 4 dny.

Můj tip:
Tento džem můžete umixovat i z jahod, borůvek nebo ostružin. Využijete jej na placičky, palačinky nebo jako polevu na kaše, ať už vitariánské či na některé vařené. Uvidíte jak palačinky s džemem budou dětem chutnat.

Něco málo o malinách:
Pěstujte je, kupujte je, trhejte je v lese, jezte je při horečkách. Hlavně u malých dětí poznáte, že maliny jsou užitečný pomocník při zotavování z horečnatých onemocnění. Šťávu z čerstvých malin nabízejte bledým a chudokrevným jedincům po litrech. Když vám teče krev z nosu, jezte maliny a budou lesklejší. Malinový olej se doporučuje jako účinný opalovací olej, ale když už se k němu dostanete, nejspíš ho dřív použijete do jídla. Po malinách sice nevoní, ale v zimě posiluje imunitu stejně dobře, jako to v létě umí čerstvé maliny.