KULAJDA S HOUBIČKAMI SHÜTAKE

Co potřebujete:
80 g / ˝ šálku slunečnicových semínek
2 středně velké cukety
1zralé avokádo
4 větší hlavičky shiitake
2 lžíce tamari
2 lžíce sezamového oleje
2 řapíky celeru
svazek čerstvého kopru
sůl podle chuti
1 lžíci sirupu z agáve
3 lžíce citronové štávy

Postup:
Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a slunečnici umixujte do hladka spolu s očištěnou cuketou a vypeckovaným oloupaným avokádem.
Umíchejte marinádu ze sójové omáčky tamari a sezamového oleje, vložte do ní houby a nechte asi hodinu marinovat. Poté slijte marinádu a nakrájejte houby na tenké plátky.
Celer očistěte, oškrábejte vypouklou stranu a nakrájejte ho najemno.
Kopr oberte ze stonků a nasekejte, vmíchejte do polévky. Polévku dochuťte solí, sirupem z agáve a citronovou šťávou, až dosáhnete požadované sladkokyselé chuti.
Ohřejte polévku na 42°C a vložte do ní houby s celerem. Podávejte teplé, nejlépe v zimě.

 


 



Můj tip:
Do polévky můžete přidat špetku koriandru a drcený kajenský pepř. Toto koření krásně prohřeje v chladných dnech a dodá polévce orientální příchuť.

Něco málo o kopru:
Z kopru v kuchyni použijete nejen nať, ale i semena. Obzvlášť pokud vám jde o léčivé účinky, má spíš smysl přidávat si do jídla drcená koprová semena, než spoléhat na sezónní koprovou nať. Kopr se doporučuje při ledvinových onemocněních a chorobách močových cest, také podporuje tvorbu mléka u kojících matek, tvorbu žaludečních šťáv, tiší kašel, pomáhá při nespavosti. Při velkých hostinách se ve středověku běžně podávala miska koprových semen-ať už to mělo být na zklidnění žaludku, nebo k rychlejšímu uspání hostů. Nebo třeba proto, že žvýkání koprových semen způsobuje sladší dech a údajně také zahání škytavku.