KRÉMOVÝ MANDLOVÝ SÝR Co potřebujete: 150 g / 1 šálek mandlí Postup: Vsypte mandle do mixéru, zalijte vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou, přidejte česnek a špetku soli a umixujte do hladka. Nespěchejte, chvíli to potrvá. Vezměte si k ruce stěrku a seškrabte špatně rozmixované kousky ze stěn přístroje. Mandlovou pastu stěrkou vyškrábejte z mixéru do jemného plátýnka, lehce stlačte a vše vložte do cedníku. Ten položte na misku pro odkapávání přebytečné tekutiny a šup s celou soustavou do lednice. Nechte ji do druhého dne vykapat. Také můžete hmotu lehce stlačit rukou a opatrně vyždímat přebytečnou tekutinu. Druhý den utvořte kulatý sýr (nebo malé sýrové kuličky), obalte ve směsi koření nebo ponechejte čistý. V této podobě je sýr měkký, roztíratelný, jemně zrnitý. Naaranžujte si ho na obědový salát, jezte k svačince s lněnými krekry, nebo pokračujte ve volitelné části postupu. Pokud ještě nejste úplně spokojení a stáli byste o sýr s pevnější kůrkou, vložte ho ještě do sušičky a 2 hodiny sušte při 40°C.
|
Tip: Ráda sýr obaluji ve směsi barevného pepře nebo provensálského koření, nebo do něj přidávám víc česneku. Takto si můžete připravit sýr i z kešu oříšků, makadamových oříšků nebo slunečnice (jen vynechte olej – slunečnicová semínka už ho obsahují dost). Všímejte si, jak se s použitím různých oříšků mění i struktura sýru. |