KRÉMOVÝ MANDLOVÝ SÝR

Co potřebujete:

150 g / 1 šálek mandlí
180 ml/ ž šálku vody
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku
Špetku himálajské soli

Postup:
Namočte mandle přes noc do vody – ještě to není voda ze seznamu ingrediencí, takže ji odměřujte od oka, aby mandle zůstaly zakryté. Namáčení rozhodně nepřeskakujte. Jednak při něm mandle změknou a budou se snáz mixovat a zvýší se tím jejich výživová hodnota. Ráno se pokuste mandle oloupat, vodu zatím neslévejte. Je to pracné a bude se vám to dařit jen tehdy, zůstanou-li mandle ponořené ve vodě. Jakmile je vytáhnete a osušíte, slupka začne zase přisychat na oříšek. Přesto je oloupejte, oloupané mandle jsou o mnoho lepší. Připravte si na mandle druhou nádobu, ať odpadne lovení mezi slupkami se zoufalstvím v očích. Nesmějte se, i to se stává.

Vsypte mandle do mixéru, zalijte vodou, olivovým olejem a citronovou šťávou, přidejte česnek a špetku soli a umixujte do hladka. Nespěchejte, chvíli to potrvá. Vezměte si k ruce stěrku a seškrabte špatně rozmixované kousky ze stěn přístroje.

Mandlovou pastu stěrkou vyškrábejte z mixéru do jemného plátýnka, lehce stlačte a vše vložte do cedníku. Ten položte na misku pro odkapávání přebytečné tekutiny a šup s celou soustavou do lednice. Nechte ji do druhého dne vykapat. Také můžete hmotu lehce stlačit rukou a opatrně vyždímat přebytečnou tekutinu.

Druhý den utvořte kulatý sýr (nebo malé sýrové kuličky), obalte ve směsi koření nebo ponechejte čistý. V této podobě je sýr měkký, roztíratelný, jemně zrnitý. Naaranžujte si ho na obědový salát, jezte k svačince s lněnými krekry, nebo pokračujte ve volitelné části postupu.

Pokud ještě nejste úplně spokojení a stáli byste o sýr s pevnější kůrkou, vložte ho ještě do sušičky a 2 hodiny sušte při 40°C.

 

 


 




Tip:

Ráda sýr obaluji ve směsi barevného pepře nebo provensálského koření, nebo do něj přidávám víc česneku.
Takto si můžete připravit sýr i z kešu oříšků, makadamových oříšků nebo slunečnice (jen vynechte olej – slunečnicová semínka už ho obsahují dost). Všímejte si, jak se s použitím různých oříšků mění i struktura sýru.