KAROTKOVÁ POLÉVKA

Co potřebujete:
3 velké mrkve
1 menší cibuli
3cm zázvoru
1 malou červenou chilli papričku
2 velké pomeranče
1lžičku mletého kmínu
1lžičku mletého koriandru
mořskou sůl podle chuti
1lžíci olivového oleje
zelenou cibulku na ozdobu

Postup:
Oškrábejte mrkev, oloupejte cibuli, obojí pokrájejte na menší kousky a nasypte do mixéru. Očistěte zázvor, nakrájejte ho na plátky a vhoďte do mixéru. Vyškrábněte semínka z chilli papričky, dužninu pokrájejte a přidejte ji k ostatní zelenině.
Odšťavněte pomeranče, šťávu nalijte do mixéru. Přidejte koření a sůl a vše spolu umixujte. Dle potřeby přidejte olej. Očistěte zelenou cibulku, pokrájejte ji na drobná kolečka a ozdobte jimi polévku před podáváním.

Něco málo o karotce:
Obsahuje vysoké množství provitamínu A-beta karotenu, který pomáhá udržovat dobrý zrak, podporuje imunitu a celkové zdraví. Na kardiovaskulární systém má mrkev a ostatní zelenina ze žlutooranžového spektra příznivější vliv než listová a všechny ostatní. Při dlouhém skladování mrkev ztrácí živiny. Týdny v dostatečně vlhkém a chladném prostředí jí nevadí, věda potvrzuje selský rozum našich předků, kteří mrkev schovávali v písku ve sklepě. Je velmi oblíbená, když nabídnete dětem zeleninový bar, vsaďte se že zmizí jako první.