Nejlepší odšťavňovače
Všichni víme že ovoce a zelenina jsou zdravé a plné vitamínů, měli
bychom je mít zařazené v jídelníčku každý den, nejlépe v každém jídle.
Pro někoho může být ale obtížné sníst za den takové množství ovoce a
zeleniny. Aby jste načerpali energii, a dodávali vašemu tělu vitamíny,
není nic lepšího než vypít třeba kilo ovoce v podobě čertvé, vylisované
ovocné šťávy. Málo kdo ví, že šťáva z ovoce či zeleniny má mnohem lepší
stravitelnost než celé plody ovoce a zeleniny a tělo si vezme mnohem
více vitamínů ze šťávy než z celých plodů. Mnoho výzkumů také ukázalo,
že ovocná či zeleninová šťáva je nejen zdravá, ale má také příznivé
hubnoucí účinky, narozdíl od kupovaných džusů, které jsou plné
chemických látek, které škodí Vašemu tělu.
Ale jaký odšťavňovač nebo-li juicer je ten nejlepší? Odpovědí je, že u
každého člověka to může být jinak. Záleží totiž na Vás, na vašich
požadavcích a faktorech, které jsou pro Vás při výběru odšťavňovače
důležité. Jedním z nejdůležitějších faktorů je, co budete chtít
odšťavňovat. Pro odšťavňování vodnatějšího ovoce jsou vhodnější
odstředivé odšťavňovače. Pro odšťavňování zeleniny a ovoce, které je
vodnaté i
méně vodnaté jsou vhodné šnekové odšťavňovače.
Univerzální odšťavňovače
jsou tedy šnekové, zvládnou totiž zpracovat veškeré ovoce a zeleninu.
Dalším důležitým faktorem je doba spotřebování vyrobené šťávy. Pokud si
chcete připravovat pouze menší množství šťávy pro okamžitou konzumaci,
postačí vám odstředivý odšťavňovač. Pokud si však chcete vyrábět větší
množství šťávy a pít ji například v průběhu dne, bude pro Vás vhodnější
šnekový nízkootáčkový
odšťavňovač. Z těchto odšťavňovačů se totiž šťáva
kazí pomaleji a je možné ji skladovat v ledničce.
A další faktor je to, co všechno by měl odšťavňovač umět. Pro pouhé
odšťavňování šťávy z ovoce Vám opět postačí odšťavňovač odstředivý. Pro
ty náročnější, kteří od odšťavňovače očekávájí, že zvládne i například
výrobu zmrzliny, pyré, másla, mletí masa či plnění klobás, bude vhodný
odšťavňovač šnekový.
Pokud jste se tedy rozhodli, že vhodnější pro Vás bude šnekový
odšťavňovač, máme pro Vás pár tipů, jak si vybrat. K dostání jsou
šnekové vertikální odšťavňovače a horizontální šnekové odšťavňovače.
Vertikální šnekový odšťavňovač G21 Perfect Juicer zvládne
odšťavnit měkké plody, citruse, listovou zeleninu i bobuloviny. Díky
nízkorychlostní lisovací technologii získáte více jemného, na živiny
bohatého džusu. Využívá svůj výkonný motor,
který má ovšem tichý chod. Dle chuti si můžete připravit šťávy s větším
množstvím dužiny s použitím hrubého sítka, nebo naopak nápoje s menším
množstvím dužiny a použitím jemného sítka. Přístroj je také velmi
snadný na obsluhu a údržbu a je vybaven bezpečnostní pojistkou, která
přístroj automaticky vypne, pokud je přístroj přehlcen dávkovanými
surovinami.
Šnekový odšťavňovač horizontální G21
Chamber Horizontal je
vhodný především na listovou zeleninu, kořenovou zeleninu, drobné
plody, jablka, obilné trávy, angrešt, bylinky a další ovoce. Je také
vhodný nejen pro vitariány a příznivce RAW stravy, ale i pro každého,
kdo chce žít zdravým životním stylem. Tento juicer také zajišťuje tu
nejlepší možnou výtěžnost z měkkých i tvrdých surovin, díky systému
Optimal Seal, který přístroj méně opotřebovává a prodlužuje tak jeho
životnost. Speciální páčkou rozlišíte, zda odšťavňujete tvrdé či mekké
plody. Juicer je vyroben z BPA Free materiálů, které neškodí lidskému
zdraví.
Rozdíl mezi odšťavňovačem G21 Perfect Juicer a G21 Chamber Horizontal
je v množství dužiny ve šťávě. První odšťavňovač je vhodnější pro ty,
kteří mají rádi v džusu přítomnost dužiny, oproti tomu druhý
odšťavňovač vyrobí čistou šťávu bez dužiny.
Odšťavňováním to ale nekončí. Multifunkční šnekový odšťavňovač G21
Gourmet dokáže vyrobit nejen ovocné a zeleninové šťávy, ale také
mlít maso, výrobu nudlí či plnění klobás. Šťávy jsou díky nízké
rychlosti otáčení lisovacího šneku bohaté na enzymy a vitamíny, které
dodávají našemu tělu všechny důležité živiny. Tento přístroj má
dokonale čistou šťávu bez dužiny, díky své konstrukci lépe zpracovává
tvrdou kořenovou zeleninu než G21 Perfect juicer a je tedy skvělou
volbou, pokud chcete odšťavňovat větší množství tvrdých kořenových
surovin. Také je vhodný pro příznivce RAW stravy a vyroben z neškodných
BPA Free materiálů. Odšťavňovač je velmi snadný na obsluhu a údržbu,
během nekolika vtěřin jste schopni přístroj sestavit a o nic déle Vám
nezabere ani jeho vyčištění.
A na závěr by bylo dobré říci si pár rad, které se budou hodit všem co
se chystají začít s odšťavňováním.
- Ovoce a zeleninu vždy omyjte před odšťavňováním, aby jste se
zbavili chemického postřiku.
- Šťávu vypijte co nejdříve po odšťavnění.
- Na skladování je nejlepší použít skleněné nádoby.
- Nepospíchejte, potom by se ve šťávě mohla tvořit pěna.
- Přístroj umyjte co nejdříve po odšťavnění, aby na sítku nezaschla
dužina, tu by jste poté museli nechat odmočit.
- Pokud míváte ráno shon, šťávu si připravte dopředu a večer ji
uschovejte do lednice.
- Nebojte se kombinovat různé druhy ovoce i zeleniny, avšak dobré
je nekombinovat více jak 4 druhy.
- Některé ovoce je třeba před odšťavněním oloupat, např. citrusy.
Jejich kůra je velmi hořká.
- Příliš zralé, měkké, kašovité ovoce nelze odšťavňovat. Typickým
příkladem je banán. Lze z něj vyrobit pyré ale šťáva se z něj nedá
vyrobit.
- Přezrálé ovoce je lepší rozmixovat ve šťávě z jiného ovoce.
- Pokud odšťavňujete přezrálé až moučné jablko, či hrušku je dobré
k nim přidat naopak tvrdou surovinu např. mrkev, takto se bude moučnaté
ovoce odšťavňovat snadněji.