Sušení ovoce zeleniny, bylinek i hub

Otázkou uchování potravin se lidé zabývají již odedávna. Dodnes nejpoužívanější metodou je sušení ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin, hub, masa, kůží, ale také bylinek. Jedná se o nejzdravější způsob uchování. V minulosti se potraviny sušily většinou v troubě, na topení nebo jen na vzduchu. Všichni si jistě vzpomínáme na sušení hub na novinách, které byly po celém bytě. Mnohem jednodušším a efektivnějším způsobem je sušení pomocí šušičky na ovoce.


Proč sušit?


V posledních letech zažívá sušení velký návrat. Souvisí to s trendem zdravé výživy. Sušené potraviny si zachovávají vysoký obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků (až 80 % z původního množství), a to vše bez použití chemických látek.  U konzervované ovoce je to pouze 20 - 30% a zmraženého 40 - 60% živin.

Potraviny se sušením také konzervují čímž se výrazně prodlužuje jejich trvanlivost.


Definice sušení

Snížením vlhkosti potravin pod určitou mez se sníží osmotický tlak buněčných tkání natolik, že se zastaví enzymatické a chemické pochody v těchto tkáních. (Groda a Pawlica, 2005)

Zachování nutričních hodnot a chuti

Sušené ovoce (bakálie) je, stejně tak jako to čerstvé, významným zdrojem vitamínů a minerálních látek. Můžeme zmínit například vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B5 a dále minerály jako mangan, měď, sodík, draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor, apod.

Při sušení ztrácí ovoce až 88% množství obsažené vody, díky čemuž má výraznější chuť oproti ovoci čerstvému. Zároveň dochází při dehydrataci ovoce ke ztrátě vitamínu C. Budete-li sušit v RAW kvalitě, tzn. při teplotě nepřevyšující teplotu 42°C, bude ztráta vitamínu C podstatně nižší.

Základní myšlenka sušení ovoce vychází z principu snížování obsahu vody, zmírnění možnosti růstu mikroorganizmů, a zachování maxima vitamínů a minerálních látek.

Doporučený energetický příjem, bílkoviny, sacharidy a tuky pro muže a ženu (orientační)

Muž (váha 100Kg)
Žena (70kg)
Denní přísun pro
Energetický příjem
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Energetický příjem
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
udržení hmotnosti
10.500kJ
200g
330g
35g
9.000kJ
192g
262g
29g
snížení hmotnosti
7.200kJ
150g
210g
26g
3.300kJ
62g
96g
15g


Obsah energetické hodnoty, bílkovin, sacharidů v čerstvém a sušeném ovoci


Čerstvé ovoce
Sušené ovoce

KJ
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
KJ
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Ananas
192
47
0,4
9,8
0
1200
292,6
3,6
55
1,2
Banán
206,6
49,3
0,6
11,6
0
1350
329,2
4,5
74
0,7
Hruška
270,6
66
0,5
14
0,3
1041
254
4,2
57,7
0,4
Jablko
254,2
62
0,4
14
0
1250
304,8
1,4
69,5
1,3
Jahody
150
36
1
8
0
1030
251,2
1,7
54
0
Kiwi
205
50
1
9
0
1000
243,9
6
51
1
Meruňky
237,8
58
1,5
11
0,3
1008
240
5
48
0,5
Švestky
220
53,6
0,8
12
0,2
1130
275,6
3
72
0,7
Višně
221,4
54
1
12
0,6
1250
304,8
4,5
68
1

Údaje v tabulce jsou uvedeny na 100g.

Pro lepší srovnání jsme připravili další tabulku, která ukazuje procentuální nárust hodnot po sušení. Podle této tabulky má 800g čerstvé hrušky 2165 kJ a 2,4g tuku. Po usušení se její hmotnost sníží na 100g, energetická hodnota je poloviční tj. 1041 kJ ,ale tuky se sníží 6x na hodnotu 0,4g.


KJ
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Ananas
625%
623%
900%
561%

Banán
653%
668%
750%
638%

Hruška
385%
385%
840%
412%
133%
Jablko
492%
492%
350%
496%

Jahody
687%
698%
170%
675%

Kiwi
488%
488%
600%
567%

Meruňky
424%
414%
333%
436%
167%
Švestky
514%
514%
375%
600%
350%
Višně
565%
564%
450%
567%
167%
G21 Paradiso Big

Zajímavost : dužnaté ovoce obsahuje v čerstvém stavu 70 – 90 % vody. Nejvíc vody obsahují jahody a rakytník 88 – 90 %. Naopak nejméně skořápkové (ořechy) ve zralém 4 – 8 %.

Sušené ovoce pro děti
Sušené ovoce a zelenina jsou to pravé mlsání pro vaše děti.

Sušené ovoce je samozřejmě vhodné i pro vaše děti. Ve srovnáním se všemožně éčky, tuky a cukry nacpaným sušenkami se jedná o jedno z nejdravějších mlsání. Můžete je s sebou brát na různé výlety nebo je přidávat dětem do školy na svačinu. I zde však pamatujte na střídmost.

Doktorka Kateřina radí : Kateřina Cajthamlová, která se zabývá zdravým způsobem hubnutí doporučuje sušené ovoce jako vynikajicí zdroj antioxidantů. Antioxidanty jsou velmi prospěšné v ochraně lidské kůže před volnými radikály. Zejména vyzdvihuje sušené švestky. Doporučuje 3-4 kusy za dva dny.

Jak sušit a skladovat

Zeleninu doporučujeme sušit při teplotě 50°C (při vyšší by mohla příliš ztvrdnout). Po správném sušení je zelenina tvrdá, pevná a bez měkkých míst. Ovoce můžete sušit při vyšších teplotách, a to od 50 do 55°C. Ovoce usušené správným způsobem je pružné bez vlhkých míst, ohebné, vláčné a obsahuje méně než 5 % vody.  Abyste si ověřili, že je vše dobře usušené, doporučujeme nechat jeden kousek vychladnout, poté ho rozříznout a zmáčknout. Na řezu se poté nesmí objevit žádná voda.  I v případě zachování RAW kvality je možné první dvě hodiny sušit na teplotu 45°C a následně teplotu snížit na 37-42°C. U potravin s vysokou vlhkostí tak vyznamně snížíme dobu sušení při zachování kvality.

Před sušením ovoce umyjte a v případě potřeby odstraňte slupku a natlučená či jinak poškozená místa. Poté ho nakrájejte na stejně tenké plátky s tloušťkou přibližně půl až 1 cm. Drobné ovoce se suší vcelku či rozpůlené. Dehydratováním se velikost kousků významně zmenší.

Kousky ovoce naskládáme na plata sušičky tak, aby nebyly příliš blízko u sebe. Plocha plata (síta, plechu, apod.) by měla být pokryta cca ze ¾, což je důležité pro dostatečné proudění vzduchu. Neloupané ovoce, například půlky švestek, pokládejte na plato slupkou dolů.

• Před skladováním nechejte usušené potraviny úplně vychladnout.
• Teplo a světlo nepříznivě ovlivňují sušené potraviny.
• Jídlo skladujte na suchém, chladném a tmavém místě.
• Odstraňte veškerý vzduch z nádoby.
• Ideální teplota pro skladování je asi 15°C nebo nižší.
• Nikdy neskladujte sušené potraviny v kovových nádobách.
• Nádoby vždy pořádně utěsněte, aby se k potravinám nedostal vzduch.
• Sušené potraviny v průběhu skladování pravidelně kontrolujte.
• Potraviny neskladujte déle než jeden rok.
• Sušte během léta, když jsou potraviny čerstvé a po roce je obměňte.
• Sušené maso, drůbež a ryby by neměly být skladovány déle než 3 měsíce v lednici a déle než
1 rok v mrazáku.
• Vzduchotěsné nádoby prodlouží skladovací dobu o několik měsíců.

Jaké druhy ovoce se mohou sušit

K sušení můžete zvolit téměř jakékoliv druhy ovoce. Obecně platí, že čím více vody ovoce obsahuje a čím větší kousky sušíte, tím bude sušení déle probíhat. Je potřeba, aby bylo ovoce dostatečně zralé a čerstvé. Nejčastějšími druhy ovoce, které lidé suší doma jsou například švestky, meruňky, hrušky, jablka, borůvky, hrozny atd. Z tropických plodů lidé nejčastěji suší kiwi, ananas a banány. Citrusové plody, jako pomeranče, citróny, grapefruity, apod. se suší často i s kůrou, a poté se využívají k dekoračním účelům.

Potraviny vhodné na sušení

     Ovoce
     Zelenina
     Houby
     Maso
Ovoce vhodné pro sušení
Zelenina vhodná pro sušení ovoce
Houby vhodné na sušení
Maso vhodné pro sušení v sušičce
  • citrusové plody
  • jablka
  • hrušky
  • banán
  • ananas
  • meruňky
  • švestky
  • kiwi
  • hrozny
  • borůvky
  • lusky
  • červená řepa
  • brokolice
  • mrkev
  • květák
  • celer (nať i kořen)
  • petržel
  • kukuřice
  • česnek
  • cibule
  • hrášek
  • paprika
  • brambory
  • rajčata
  • cuketa
  • bedly
  • křemenáče
  • ryzce
  • hřiby
  • žampiony
  • kotrče
  • hovězí
  • vepřové
  • krůtí
  • kuřecí
  • zvěřina
  • ryby

 

Sušená jablka

Nejčastěji sušíme jablka kyselých nebo sladkokyselých odrůd. Tyto odrůdy mají vyšší obsah kyselin a nižší obsah cukrů a bílkovin. Pro výrobu křížal doporučujeme jablka střední velikosti s pravidelným tvarem. Na jablečná kolečka se lépe hodí odrůdy s většími plody. Barva plátků nebo kostek má být krémově bílá, žlutavá, nazelenalá, ne hnědá. Jednotlivé kusy se nesmějí rozpadat. Ze současných odrůd doporučujeme pro sušení zejména odrůdu Rubín, Melodie nebo Bohemia. Obecně platí, že pro je pro sušení vhodná jakákoliv odrůda s vyváženějším poměrem cukrů a kyselin.
Odrůda rubín je pro sušení velmi vhodná
Sušené hrušky

Pro sušení jsou nejvhodnější hrušky střední velikosti s tenčí slupkou, nejlépe podzimní a zimní odrůdy. Vždy používáme hrušky zcela zralé. Pokud máme pouze hrušky s tlustou slupkou, doporučujeme sušit loupané. Po usušení by měla mít dužnina barvu bělavou, lehce nažloutlou nebo načervenalou. Nejvhodnější odrůdy pro sušení jsou Vinohradská, Avranžská a Williamsova.
Odrůda hrušky Williamsova je pro sušení velmi vhodná
Sušené švestky

Nejlepší jsou plně zralé až přezrálé velké plody. Švestky mají být po sušení vláčné. Nesmí být tvrdé nebo vodnaté. Po sušení byste měli mít z 1 kilogramu čerstvých švestek zhruba 250g sušeným švestek.  Nejčastěji se na sušení používá švestka domácí, Čačanska lepotica a Čačanská najbolja.
Čačanská najbolja je pro susšení velmi vhodná
Sušené třešně a višně

Na sušení jsou nejvhodnější odrůdy s velkými plody a malými peckami. Z 1kg višní získáme 180 – 250g sušených plodů. Pro sušení jsou vhodné odrůdy s větším podílem dužniny, např. Chrupky.
Čačanská najbolja je pro susšení velmi vhodná




Zajímavosti o ovoci aneb věděli jste že...

Věděli jste ?
  • jablka plavou ve vodě, protože obsahují 25% vzduchu?
  • rajčata jsou ovoce a ne zelenina a jsou nejoblíbenějším ovocem na světě?
  • banán ve skutečnosti není ovoce, ale je to bylina?
  • zelenina tmavě zelené barvy obsahuje více vitamínu C než světle zelené barvy?
  • avokádo je nejvýživnější ovoce na světě?


Zužitkujte starší i přezrálé ovoce

Ze zeleniny i ovoce můžete připravit chutné placky, což je jeden ze způsobů, jak zužitkovat přezrálé plody, které se špatně zpracovávají nebo starší marmelády či kompoty. Je možné zkombinovat i více druhů ovoce či zeleniny dohromady a přidávat k nim i potraviny s výraznější chutí, nebo obohatit jeden druh ovoce například vločkami, obilnými klíčky, oříšky, a podobně.

Rozmixováním nakrájených plodů vznikne pyré, které se suší na teflonové fólii přibližně 6 až 12 hodin. Placky poté můžete srolovat nebo nastříhat či nakrájet na kousky a uschovat ve sklenici se vzduchotěsným uzávěrem.

Tyto placky můžete použít jako přílohu k jogurtům nebo místo přesnídávek. Můžete je naplnit nejrůznějšími krémy nebo z nich připravovat slané či sladké rolády. Je možné z nich vykrájet ozdobné tvary a použít je k ozdobení zákusků, dortů, chlebíčků, obložených mís, apod. 

Tip Marie Martinovské: Praktické je rovnou si namíchat zeleninové směsi, které využijete při vaření – například listovou zeleninu, koření a houby do bramborové polévky. Zeleninovou směs lze rozmixovat na hrubší prášek – vznikne tak domácí Vegeta bez konzervačních látek.


Sušené ovoce není vhodné pro všechny

Stejně jako většina potravin, není sušené ovoce vhodné pro všechny. Sušené ovoce obsahuje významné množství vlákniny, živin a sacharidů. Zároveň však obsahuje velké množství cukru. Lékaři doporučují konzumovat sušené ovoce střídmě a doplňovat dalšími potravinami. Zároveň se sušené ovoce nedoporučuje jíst na noc. Je však samozřejmě zdravější než smažené brambůrky. V důsledku vysokého obsahu sacharidů je sušené ovoce nevhodné pro nízkosacharidovou dietu.
Sušené ovoce, které zakoupíte v obchodě většinou obsahuje oxid siřičitý, který u citlivých osob může vyvolat astma. Je možné sehnat i sušené ovoce bez oxidu siřičitého, ale i zde platí všude dobře, doma nejlépe.


Kolik to stojí

Pokud nebudeme počítat vstupní investici sušičky je sušení velmi levné. Při nejzdravějším způsobu sušení RAW a teplotě mezi 37 - 42°C počítáme jednu hodinu sušení na 0,80 Kč. Při standartním způsobu se bude cena pohybovat okolo 1,20 Kč v závislosti na vašem elektrickém tarifu. Například u jablek je doba sušení cca 6 hodin. V tomtom případě by tedy cena za jedno sušení byla okolo 7 Kč. Domácí sušička vám tedy zajistí nejen 100% kvalitní domácí sušené ovoce, ale i ušetřené peníze ve srovnání s kupovanými výrobky


Trocha historie na závěr

Sušením potravin se lidé zabývali již v pravěku, ale teprve v 18. století se začali zabývat jeho významem z hlediska nevhodného působení mikroorganismů na potraviny. Počátkem 20. století došlo díky měření nutriční a senzorické hodnoty konzervovaných potravin takřka k dokonalosti.
Sušeného ovoce pravděpodobně prvně využili obyvatelé Kavkazu, především Arméni a Peršané. U těchto národů zůstaly zejména sušené meruňky dodnes součástí kultury.


Produkt

G21 Paradiso Small

G21 Paradiso Big

G21 Harmomy Small

G21 Harmony Big

G21 Harmony Platinum





Obrázek

G21 Paradiso Small

G21 Paradiso Big

G21 Harmomy Small

G21 Harmony Big

G21 Harmony Platinum

Cena vč. DPH

990 Kč

1 599 Kč

6 499 Kč

7 499 Kč

9 990 Kč

Velikost

5 plat
rozměr 32 cm

6 plat
rozměr 42x28,5 cm

8 plat
rozměr 37x29 cm

10 plat
rozměr 34x38 cm

10 plat
rozměr 40x36 cm

Max. výkon

245 W

550 W

630 W

800 W

1 000 W

Výhoda

Tiché a rovnoměrné sušení

Tiché a rovnoměrné sušení

Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin

Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin

Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin, vynikajicí údržba

Doporučujeme pro

Občasné použití


Pro rodinu o 3 osobách

Pro časté použití



Detail produktu

Detail produktu

Detail produktu

Detail produktu

Detail produktu


Při výběru sušičky se soustřeďte zejména na její velikost, výkon a také vhodnou značku.
Do budoucna pro Vás připravíme velký srovnávací test nejprodávenaších sušiček na trhu.