Sušení ovoce zeleniny, bylinek i hub

http://alivebynature.com/june/wp-content/uploads/Dried-fruit-800x500.jpg

Otázkou uchování potravin se lidé zabývají již odedávna. Dodnes nejpoužívanější metodou je sušení ovoce, zeleniny,ořechů, luštěnin, hub, masa, kůží, ale také bylinek. Jedná se o nejzdravější způsob uchování. V minulosti se potraviny sušili většinou v troubě, topení nebo jen na vzduchu. Všichni si jistě vzpomínáme na sušení hub na novinách, které byly po celém bytě. Mnohem jednodušším a efektivnějším způsobem je sušení pomocí šušičky na ovoce.


Proč sušit?


Důvod, proč sušení slaví velký návrat, souvisí i s trendem zdravé výživy. Takto zpracované potraviny si zachovávají vysoký obsah vitaminů, stopových prvků a minerálů (až kolem 80 % z původního množství), a to bez použití chemie.

Sušení také potraviny konzervuje, i když není k dispozici lednička, a významně prodlužuje jejich trvanlivost.

Kateřina Cajthamlová, která se zabývá zdravým způsobem hubnutí doporučuje sušené ovoce jako vynikajicí zdroj antioxidantů. Antioxidanty jsou velmi prospěšné zejména v ochraně lidské kůže před volnými radikály. Zejména vyzdvihuje sušené švestky. Doporučuje 3-4 kusy za dva dny.


A teď trochu vědecky


Snížením vlhkosti potravin pod určitou mez se sníží osmotický tlak buněčných tkání natolik, že se zastaví enzymatické a chemické pochody v těchto tkáních.
(Groda a Pawlica, 2005)


Zachování nutričních hodnot a chuti

Stejně jako ovoce čerstvé je i to sušené bohaté na vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, kyselinu pantothenovou – vitamín B5) a minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, měď, mangan). Protože při dehydrataci může ovoce přijít až o 7/8 množství obsažené vody, má sušené ovoce také výraznější chuť než ovoce čerstvé. Při sušení zároveň dochází ke ztrátě vitamínu C.

Podstata sušení ovoce vychází z principu, na jehož základě se v potravině sníží obsah vody a tlumí se možnost růstu mikroorganizmů. Zároveň se v ovoci zachovává maximum vitamínů. Jsou to látky citlivé na světlo, vysokou teplotu a velmi rychle je ničí i vzdušný kyslík.

čerstvé ovoce
sušené ovoce
KJ
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
KJ
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Ananas
192
47
0,4
9,8
0
1200
292,6
3,6
55
1,2
Banán
206,6
49,3
0,6
11,6
0
1350
329,2
4,5
74
0,7
Hruška
270,6
66
0,5
14
0,3
1041
254
4,2
57,7
0,4
Jablko
254,2
62
0,4
14
0
1250
304,8
1,4
69,5
1,3
Jahody
150
36
1
8
0
1030
251,2
1,7
54
0
Kiwi
205
50
1
9
0
1000
243,9
6
51
1
Meřunky
237,8
58
1,5
11
0,3
1008
240
5
48
0,5
Švestky
220
53,6
0,8
12
0,2
1130
275,6
3
72
0,7
Višně
221,4
54
1
12
0,6
1250
304,8
4,5
68
1

Údaje v tabulce jsou uvedeny na 100g.

Pro lepší srovnání jsme připravili další tabulku, která ukazuje procentuální nárust hodnut po sušení.

KJ
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Ananas
625%
623%
900%
561%
Banán
653%
668%
750%
638%
Hruška
385%
385%
840%
412%
133%
Jablko
492%
492%
350%
496%
Jahody
687%
698%
170%
675%
Kiwi
488%
488%
600%
567%
Meřunky
424%
414%
333%
436%
167%
Švestky
514%
514%
375%
600%
350%
Višně
565%
564%
450%
567%
167%
G21 Paradiso Big


Pokud tedy uvažujeme s průměrným snížením hmotnosti o 7/8, tzn. 800g ovoce má po sušení pouze 100g, je z uvedené tabulky jasné, že se po sušení zachová energetická hodnota, bílkoviny i sacharidy. Sušením ovoce všack dosáhnete výrazného snížení tuků.


Jak sušit a skladovat

Ovoce sušte při teplotě 50 až 55 °C, zeleninu při 50 °C – při vyšší teplotě by mohla ztvrdnout. Dobře usušené ovoce je vláčné, ohebné, pružné a bez vlhkých míst, obsahuje méně než 5 % vody. Zelenina je tvrdá a pevná, bez měkkých míst. Pro ověření, že vše je usušené akorát, nechte jeden kousek vychladnout, rozpulte ho a zmáčkněte. Na řezu se nesmí objevit voda.

Každé ovoce před sušením omyjte, případně zbavte slupky. Odstraňte poškozená nebo natlučená místa apod. Nakrájejte ovoce na stejně tenké plátky o tloušťce cca 0,5 až 1 cm. Drobnější ovoce se suší vcelku. Sušením se výrazně zmenší velikost kousků. Ovoce klademe na síta sušičky (případně plech apod.) tak, aby kousky nebyly příliš blízko u sebe. Plocha síta by měla být pokryta asi ze 3/4, to je důležité pro dostatečné proudění vzduchu. Ovoce vcelku, které nebudete loupat pokládejte slupkou dolů na síto (např. půlky švestek).

Usušené ovoce i zeleninu skladujte ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v plátěných sáčcích. Uložte je do tmavé, suché místnosti o teplotě do 15 °C a pravidelně kontrolujte.


Jaké druhy ovoce se mohou sušit

Usušit je možné prakticky jakékoli ovoce. Čím více vody daný druh obsahuje a čím větší kousky ovoce sušíte, tím bude sušení probíhat déle. Ovoce by mělo být čerstvé a zralé. Nejčastěji se doma suší jablka, hrušky, meruňky, švestky, hrozny, borůvky a další druhy ovoce. Z tropických plodů jsou pro sušení nejoblíbenější banány, ananas nebo kiwi. Citrusové plody se suší většinou naplátkované i s kůrou k dekoračním účelům.

Potraviny vhodné na sušení

     Ovoce
     Zelenina
     Houby
     Maso
Ovoce vhodné pro sušení
Zelenina vhodná pro sušení ovoce
Houby vhodné na sušení
Maso vhodné pro sušení v sušičce
  • citrusové plody
  • jablka
  • hrušky
  • banán
  • ananas
  • meruňky
  • švestky
  • kiwi
  • hrozny
  • borůvky
  • Lusky
  • Červená řepa
  • Brokolice
  • Mrkev
  • Květák
  • Celer (nať i kořen)
  • Petržel
  • Kukuřice
  • Česnek
  • Cibule
  • Hrášek
  • Paprika
  • Brambory
  • Rajčata
  • Cuketa
  • bedly
  • křemenáče
  • ryzce
  • hřiby
  • žampiony
  • kotrče
  • hovězí
  • vepřové
  • krůtí
  • kuřecí
  • zvěřina
  • ryby

Zajímavosti o ovoci aneb věděli jste ?

Věděli jste ?
  • Jablka plavou ve vodě, protože obsahují 25% vzduchu ?
  • Rajčata jsou ovoce a ne zelenina a jsou nejoblíbenějším ovocem na světě.
  • Banán ve skutečnosti není ovoce, ale je to bylina
  • Zelenina tmavě zelené barvy obsahuje více vitamínu C než světle zelené barvy
  • Avokádo je nejvýživnější ovoce na světě


Zužitkujte starší i přezrálé ovoce

Jak z ovoce, tak i zeleniny lze připravit placky. Je to způsob, kterak využít přezrálé plody, které se hůře zpracovávají, starší kompoty a marmelády. Kombinovat můžete více druhů dohromady, kdy k méně výraznému druhu přidáte druh chuťově výraznější, nebo jeden druh obohatíte oříšky, vločkami, obilnými klíčky a podobně.

Pyré, které vznikne rozmixováním nakrájených plodů, se suší na olejem potřené fóliové misce asi 6 až 12 hodin. Placky poté srolujete, případně nastříháte či nakrájíte na kousky a uschováte ve sklenici se vzduchotěsným uzávěrem.
Použít je můžete do mysli, jogurtů, jako přesnídávky. Lze je plnit různými krémy a připravit z nich sladké nebo slané rolády. Ozdobné tvary z nich vykrájené se hodí k dozdobení zákusků, dortů či chlebíčků a obložených mís

Tip Marie Martinovské: Praktické je rovnou si namíchat zeleninové směsi, které využijete při vaření – například listovou zeleninu, koření a houby do bramborové polévky. Zeleninovou směs lze rozmixovat na hrubší prášek – vznikne tak domácí Vegeta bez konzervačních látek.


Co by měla mít správná sušička ovoce



Sušené ovoce není vhodné pro všechny

Stejně jako většina potravin, není sušené ovoce vhodné pro všechny. Sušené ovoce obsahuje významné množství vlákniny, živin a sacharidů. Zároveň však obsahuje velké množství cukru. Lékaři doporučují konzumovat sušené ovoce střídmě a doplňovat dalšími potravinami. Zároveň se sušené ovoce nedoporučuje jíst na noc. Je však samozřejmě zdravější než smažené brambůrky. V důsledku vysokého obsahu sacharidů je sušené ovoce nevhodné pro nízkosacharidovou dietu


Trocha historie na závěr

Sušením potravin se lidé zabývali již v pravěku, ale teprve v 18. století se lidé začali zabývat jeho významem z hlediska nevhodného působení mikroorganismů na potraviny. Počátkem 20. století došlo díky měření nutriční a senzorické hodnoty konzervovaných potravin takřka k dokonalosti.



Produkt

G21 Paradiso Small

G21 Paradiso Big

G21 Harmomy Small

G21 Harmony Big

G21 Harmony Platinum





Obrázek

G21 Paradiso Small

G21 Paradiso Big

G21 Harmomy Small

G21 Harmony Big

G21 Harmony Platinum

Cena vč. DPH

990 Kč

1 599 Kč

6 499 Kč

7 499 Kč

9 990 Kč

Velikost

5 plat
rozměr 32 cm

6 plat
rozměr 42x28,5 cm

8 plat
rozměr 37x29 cm

10 plat
rozměr 34x38 cm

10 plat
rozměr 40x36 cm

Výkon

245 W

550 W

630 W

800 W

1 000 W

Výhoda

Tiché a rovnoměrné sušení

Tiché a rovnoměrné sušení

Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin

Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin

Rovnoměrné sušení i velkých kousků potravin

Doporučujeme pro

Občasné použití

Pro rodinu o 3 osobách

Pro časté použití

Detail produktu

Detail produktu

Detail produktu

Detail produktu

Detail produktu