Avokádová polévka

Avokádo je pro mě jeden z nejzdravějších plodů ovoce. Nejen, že mě výborně zasytí, ale dodá mi také důležitou dávku vitamínů a minerálních látek. Od ostatních druhů ovoce se liší především tím, že je z téměř 80 % tvořeno tukem. Obsahem živin je často připodobňováno k vejcím nebo k masu.

Samozřejmě obsahuje značnou dávku vitamínů, minerálů, a také bílkovin, díky čemuž je velmi oblíbené mezi vegany. Seznam vitamínů a minerálů, které se v něm nacházejí, by byl velmi dlouhý, proto zmiňme alespoň některé z nich, a to například vitamíny K1, E, B9, C, B5 a minerály jako draslík, hořčík, mangan, apod.

Avokádová polévka je můj oblíbený recept a doma si ji připravuji jak na studený, tak na teplý způsob. Blender G21 Perfect Smoothie je mým velkým pomocníkem při její přípravě, od té doby co jsem si ho pořídila, už na něj nedám dopustit.

Náš TIP: Pokud hledáte mixér, ve kterém budete moci připravovat nejen smoothie, ale i polévky, omáčky, apod., podívejte se do našeho rádce Jak vybrat mixér smoothie, který Vám určitě s hledáním pomůže. 
avokádová polévka
Co budeme na přípravu avokádové polévky potřebovat?

2 zralá avokáda
800 ml zeleninového vývaru
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíci másla
pórek
chilli (podle chuti)
česnek (1 až 2 stroužky)
lžičku římského kmínu
2 lžíce smetany na vaření
pepř
čerstvý koriandr, popřípadě mátu

Příprava polévky
Nejprve si důkladně omyjeme a očistíme pórek, nakrájíme ho na kolečka a opečeme na másle doměkka. Přisypeme římský kmín, nasekaný česnek, chilli a necháme provonět.

Avokádo si oloupeme, nakrájíme na kousky a přidáme společně s vývarem a limetkovou šťávou k pórku. (Limetkovou šťávu přidáváme, aby nám avokádo nezhnědlo).

Pět minut suroviny povaříme a poté je dohladka rozmixujeme. Přidáme další limetkovou šťávu, vmícháme smetanu a pepř, poté můžeme podávat posypané mátou nebo koriandrem.

Polévku můžete konzumovat za studena i za tepla. Kdo by si ji chtěl ještě ozvláštnit, doporučuji do ní přidat jemně orestované krevety.