MANDLOVÉ MLÉKO

Co potřebujete:
150 g/ 1 šálek mandlí
140 g ˝ šálku javorového sirupu nebo datlí
720 ml / 3 šálky vody

Postup:
Mandle namočte do vody na minimálně 4 hodiny, ale mnohem lépe přes noc. Právě tento krok vám u všech rostlinných nápojů usnadní práci i využitelnost živin. Mandle sice nemusí vyloženě začít klíčit, ale stejně jako všechny ostatní oříšky by se měly probudit k životu, aktivovat své enzymy a na klíčení se připravit.

Vy je ale klíčit nenechávejte, slijte a propláchněte vodou, dokud není čistá. Vložte je do mixéru a přidejte tři šálky vody. Zpočátku mixujte pomalu, na nižší rychlost. Jakmile se mandle rozmělní na hrubou kaši, přepněte na maximální rychlost a mixujte ještě asi půl minuty. Přeceďte přes jemné sítko nebo čisté plátno (ale čistá punčocha se také osvědčila).

Něco málo o mandlích:
Těhotné a kojící ženy by mandle měly jíst snad všechny a pravidelně, už kvůli vápníku a hořčíku. Nejen ony ocení, že mandle podporují růst vlasů a nehtů, zpevňují kosti a zubní sklovinu, mají pozitivní účinky na srdce a cévy, posilují imunitní systém, nervovou soustavu, působí vhodně při stresu, depresích a únavě.

Tvrdí se, že pouhých pět mandlí denně zaručí duševní svěžest až do pozdního stáří. Je také pravda že mandlové mléko pomáhá třeba při léčbě ekzémů a kožních potíží.