LNĚNÉ KREKRY

Co potřebujete:
300 g /2 šálky lněných semínek
150g / 1 šálek slunečnicových semínek
50g/ 2 šálky sušených rajčat
1 středně velkou cibuli
2 stroužky česneku
špetku himálajské soli
1 lžičku provensálského koření

Postup:
Namočte lněná semínka přes noc do studené vody. Lněné semínko dokáže pojmout až desetkrát víc vody, než jaký má objem, proto jej dostatečně zalijte. Přes noc se pokryje slizem, který zmizí, když vodu scedíte a lněné semínko v cedníku propláchnete.
Slunečnicová semínka a rajčata namočte také přes noc, tady žádný sliz nehrozí.
V mixéru rozmixujte cibuli a česnek, přidejte scezená slunečnicová semínka a sušená rajčata a umixujte na hrubší zrnitou hmotu. Stěrkou ji seškrábněte ze stěn mixéru do větší misky. Přidejte scezená lněná semínka, špetku soli a koření. Všechno dobře promíchejte. Vyložte si prostor v sušičce pečicím papírem a lehce jej potřete olejem. Krekry se pak nebudou lepit.
Lžící odkrajujte kousky těsta a tvořte z něj tenké kulaté placičky, nebo vytvořte jednu velkou hranatou placku – tvar si vyberte dle typu sušičky. Sušte asi 8 hodin z každé strany. Pokud sušíte celistvý plát ve velké sušičce, počkejte, až jedna strana zaschne, pak celý plát otočte a nakrájejte kolečkem na pizzu do požadovaného tvaru a velikosti.

 


 



Můj tip:
Takto vysušené lněné krekry dlouho vydrží, proto můžete dávku rovnou zdvojnásobit a zbytek uchovávat ve skleněné dóze tmavém místě.
Ráda experimentuji, a proto přidávám do směsi na krekry různé příchutě-řapíkový celer, sušená rajčata, chilli papričky, různé bylinky. Krekry se dokonce dají připravit i na sladko – s rozmixovaným pomerančem, trochou sirupu z agáve či jiným ovocem. V tom případě ale přidávám více slunečnicových semínek, aby hmota nebyla moc řídká.