HUMMUS Z NAKLÍČENÉ CIZRNY

Co potřebujete:
250 g naklíčené cizrny
2 lžíce tahini pasty
šťávu z ˝ citronu
2 stroužky česneku
1 lžičku mletého římského kmínu
2lžíce rostlinného oleje lisovaného za studena
sůl dle potřeby
vodu dle potřeby

Postup:
Cizrnu namočte na 24 hodin do studené vody. Poté vodu slijte a nechte cizrnu klíčit – dvakrát až třikrát denně ji na pět minut zalijte studenou vodou. Pak opět opatrně sceďte. Cizrna tak zůstane dostatečně vlhká, aby nezasychala. Takhle opečovávejte cizrnu dva až tři dny, za tu dobu by měla začít klíčit. Pokud se k životu moc nemá, nezoufejte. Stačí i sotva znatelné klíčky, cizrna se za tu dobu dostatečně probudila k životu.

Před zpracováním naklíčenou cizrnu dobře propláchněte a vsypte do food procesoru či mixéru. Přidejte tahini, citronovou šťávu, česnek, římský kmín, olej a špetku soli a umixujte do hladké konzistence. Podle potřeby nařeďte dip vodou.

Můj tip:
Hodí se jako doplněk k salátům, ale když jej naředíte jen trošku, můžete dip mazat i na různé semínkové placky. Nakrájíte-li salátovou okurku na kolečka a naaranžujete na ni dip, máte rychlé a efektní jednohubky pro návštěvy.

Varování:
Experimentujte, ale s mírou. Nikdy nezaměňujte cizrnu za fazole. Syrové fazole jsou zdraví nebezpečné, nekonzumujte je ani v malém množství. Fazol obecný obsahuje jedovatý fasin, který se ztrácí vařením, né však sušením. Při otravě dochází k žaludeční nevolnosti, která rychle přechází v prudké křeče, průjem, a zvracení a v nejhorším případě v cirkulační kolaps.